Ekskurzija v Graz

8.6.2019

Nemščino se na Ledini učimo predvsem zato, da bi jo lahko koristno uporabili v življenju. Poznavanje kulture in navad ljudi, se pravi, dežele nekoč in danes, je pri sklepanju stikov neizbežno.

8. junija 2019 je odprava učencev nemščine od 4. do 9. razreda odpotovala čez avstrijsko Štajersko do ene od zanimivejših živilsko-predelovalnih panog: proizvodnje čokolade Zotter. Kdor je bral knjigo Čarli in tovarna čokolade, si zlahka predstavlja vznemirljive trenutke. Ogled proizvodnje smo uvedli z dokumentarcem. Predvajani film je odlično pojasnil bistvo trajnostnega razvoja regij. Družinsko podjetje Zotter zastopa stališče poštene globalne trgovine, kar pomeni, da kmetom v Južni Ameriki za kakovostno kakavovo seme priznava pošteno odkupno ceno, ki jih je prepričala v gojenje kakava namesto koke. Podjetje vrača del dobička v lokalne skupnosti pridelovalcev kakava, ki nato denar investirajo v šole in bolnišnice. O kakovosti kakavovega zrnja smo se prepričali na preizkuševalnih točkah, kjer smo z umetelno oblikovanimi žlicami prestrezali tekočo čokolado iz fontan, čokoladne tablice in praline različnih barv in oblik pa iz velikih zalogovnikov. Kljub zapeljivim okusom nismo pozabili naglasiti nezdrave plati uživanja čokolade z naravoslovnimi argumenti. Na voljo je bilo namreč okoli 400 različnih okusov.

Na koncu čokoladnih doživetij smo se sprehodili še skozi zeliščni eko vrt, eko živalski vrt in skozi pokopališče neuspelih čokoladnih vrst. Preostalo popoldne smo namenili raziskovanju središča mesta Graz. Z načrti mesta v roki so nas osmošolci pripeljali do številnih znamenitosti in lepot mesta. Samostojnega pohajanja in komunikacije z meščani pa je bilo ravno prav za zaključno pokušino.

Besedilo in fotografije: Natalija Lampič, prof. nemščine