Ledinski parlamentarec Matija Brec, ''ljubljanski'' delegat na 31. ROP-u

8.4.2021
Ledinec Matija Brec iz 5. b je po zelo aktivni udeležbi na 31. Mestnem otroškem parlamentu (18. 3. 2021) izrazil namero po udeležbi tudi na 31. Regijskem otroškem parlamentu. Moderatorji skupin z 31. MOP-a so ga na podlagi prijave uvrstili v enajsterico ''ljubljanskih'' delegatov na 31. ROP-u. To je zelo častna vloga, saj kot delegat zastopaš svojo šolo, svojo občino.

31. Regijski otroški parlament je potekal v četrtek, 8. 4. 2021, preko aplikacije ZOOM. Svoje vtise o dogajanju na on-line zasedanju je Matija Brec strnil v spodnje besedilo.

Kot veste, sem se udeležil tudi Regionalnega otroškega parlamenta, kjer so bili mladi parlamentarci iz cele osrednjeslovenske regije.
Najprej so predstavile svojo akcijo tiste šole, ki je še niso. Našo sem jaz predstavil že na 31. MOP-u. Nato smo se razdelili v skupine, kjer je vsaka skupina imela svojo temo. Naša skupina je imela temo: KAKO COVID-19 VPLIVA NA PREOBLIKOVANJE POKLICA.
V naši skupini smo prišli do naslednjih zaključkov:
- Po pandemiji bo po vsej verjetnosti veliko več zanimanja za računalnikarje, programerje in verjetno manj zanimanja za zdravstvene delavce, saj se bodo nekateri ustrašili pandemije.
- Poklice, ki se jih bo dalo avtomatizirati, bodo verjetno nadomestili roboti.
- Po našem mnenju bo tudi po pandemiji veliko zanimanja za delo od doma, saj je nekaterim doma bolj udobno.
- Nekaterim je še vedno bolje v pisarni, saj so doma pod stresom in jim pade produktivnost.
- V nekaterih državah pa že s televizijskimi serijami poskušajo prepričati ljudi za določen poklic (Npr.: V državi primanjkuje policistov in naredijo serijo o policistih …).
Potem smo se vrnili v eno veliko skupino in vsaka skupinica je poročala o svoji debati. Nato smo počasi zaključili in se poslovili.
Regijski parlament mi je bil veliko boljši od mestnega, ker je bil bolj zanimiv in sem imel tudi sam več priložnosti za debatiranje.

Matija Brec, predstavnik OŠ Ledina in ''ljubljanski'' delegat na 31. ROP-u


Matiji za aktivno sodelovanje in udeležbi na 31. MOP-u in 31. ROP-u iz srca čestitam. Je zelo pogumen, da pri tako rosnih letih že aktivno sodeluje pri debatiranju o pomembnih družbenih temah. Zelo sem ponosna nanj.
Pred mladimi parlamentarci je še 31. Nacionalni otroški parlament, ki bo v sredo, 21. aprila 2021.
Več o 31. ROP-u bo objavljeno tudi na strani: https://www.zpms.si/programi/otroski-parlamenti/

Taja Užnik, mentorica šolske skupnosti in šolskega otroškega parlamenta