Mladi ledinski parlamentarec Matija Brec tudi na 31. NOP-u

21.4.2021

V sredo, 21. 4. 2021, so prvič v zgodovini projekta ZPMS Otroški parlamenti izvedli Nacionalni otroški parlament preko spletne aplikacije ZOOM. Le-ta je bil že 31. po vrsti.

Nepričakovano je povabilo k udeležbi od gospe Tanje Povšič, vodje programov in projektov na MZPMS, dobil tudi naš mladi parlamentarec Matija Brec iz 5. b, ki se je že udeležil 31. MOP-a in tudi 31. ROP-a. S številom udeležencev na Nacionalnem otroškem parlamentu so namreč omejeni, zato na njem običajno sodelujejo učenci 8. in 9. razredov. Tokrat pa se je ponudila priložnost tudi za Matijevo sodelovanje. Matija je bil tako med mlajšimi, če ne morda celo najmlajši udeleženec 31. NOP-a.

Aktivno je sodeloval v 9. delovni skupini, katere tema je bila: KAKO COVID-19 VPLIVA NA IZBIRO POKLICA.

Svoje vtise o dogajanju na zasedanju 31. Nacionalnega otroškega parlamenta na daljavo je Matija strnil v spodnje besedilo.

Kot že veste, me je doletela velika čast, da sem lahko sodeloval na 31. NACIONALNEM OTROŠKEM PARLAMENTU. Tam so nas na začetku pozdravili, nato pa smo se razdelili v skupinice. Naša skupina je imela temo KAKO COVID-19 VPLIVA NA IZBIRO POKLICA. Imeli smo zelo produktivno debato in prišli do naslednjih zaključkov:


- Umetniki in glasbeniki veliko nastradajo, saj nimajo ničesar za početi, posledično ne dobijo nič denarja.
- Nekateri bodo izumrle ali ogrožene poklice poskusili ''oživeti''.
- Roboti naj bi opravljali manj priljubljene poklice, na primer: komunalni delavec, kmetijski delavec …
- Pred pandemijo nekatere šole niso niti pomislile, da bi pri pouku uporabljali računalnike.
- Podjetja za dostavljanje hrane (Wolt, E–hrana) so se hitro znašla in prilagodila situaciji.
- Po pandemiji je moč pričakovati porast tehnoloških delavcev in izginjanje zdravstvenih delavcev, ker so se med pandemijo ustrašili biti zdravniki, drugi pa so se navdušili nad računalniki in tehnologijo, saj jih dandanes veliko uporabljamo.
- Prednost dela na daljavo je, da se lahko sam organiziraš.
- Med pandemijo so najmlajši iz prve triade v pandemiji utrpeli največjo škodo.
- Veliko ljudi se sprašuje, ali bo njihov poklic prevzela tehnologija.

- Meni je bil najbolj zanimiv predlog, da bi v Sloveniji uvedli ministra za srečo.


Potem je vsaka skupina poročala, nato pa so se v pogovor vključili tudi različni gostje z ministrstva, ZPMS-ja, različni mediji … Predstavili so se, mi pa smo jim na koncu postavljali vprašanja. Potem smo počasi zaključili in se poslovili.


Meni je bil 31. Nacionalni otroški parlament zanimiv in zelo lepa izkušnja za mojo poklicno prihodnost. Žal mi je pa le, da se ga nismo mogli udeležiti v živo.

Matija Brec, predstavnik OŠ Ledina in delegat osrednjeslovenske regije na 31. NOP-u


Matija Brec je tako že zelo mlad aktivno sodeloval na vseh treh letošnjih zasedanjih: na 31. MOP-u, 31. ROP-u in 31. NOP-u. To je res izjemen uspeh. Zelo pogumno je debatiral o različnih podtemah glavne teme MOJA POKLICNA PRIHODNOST.

Iz srca mu čestitam in mu želim uspešno parlamentiranje tudi v prihodnjih letih.

Več o 31. NOP-u bo objavljeno tudi na strani: https://www.zpms.si/programi/otroski-parlamenti/

Taja Užnik, mentorica šolske skupnosti in šolskega otroškega parlamenta