Sodelovanje Unesco šole pri projektu Drobtinica

24.11.2021
Letos so tudi učenci OŠ Ledina v okviru Unesco šole sodelovali pri medgeneracijskem projektu Rdečega križa Ljubljana Drobtinica, ki osnovnošolske otroke spodbuja k skrbi za starejše, ozaveščanju o pomenu solidarnosti, humanosti ter trajnostnem delovanju za čisto okolje.

Drobtinica 2021 je bila namenjena kampanji ob svetovnem dnevu hrane (16. oktober) ter mednarodnem boju proti revščini (17. oktober). Tema letošnjega projekta Drobtinica je bila LONČEK SOLIDARNOSTI. Z po osnovnošolsko ozaljšanimi glinenimi lončki je nameraval Rdeči križ Ljubljana v decembru obdariti 2000 starejših. Odziv pa je bil tako izjemen, da so jih na koncu obdarili 4900 – v projekt Drobtinica se je namreč prijavilo kar 39 osnovnih šol.

Pri projektu so sodelovali učenci 2. b pod mentorstvom Taje Užnik ter 3. a pod mentorstvom Nadje Ulcej. Z velikim veseljem in srčnostjo so poslikavali glinene lončke, zraven pa priložili še svojo ročno napisalo lepo misel. Tako so razveselili in polepšali praznične dni 46 starejšim.

Člani Rdečega križa so lončkom priložili še božično žito. Raziskave kažejo, da skrb za rastline pozitivno vpliva na ljudi.

Ledinci starejšim želijo vse dobro, predvsem pa zdravja ter človeške topline in bližine, ki preženeta osamljenost.

Nadja Ulcej, koordinatorica projekta na šoli ter koordinatorica Unesco šole