Delavnica arheologija v rimski dobi v 2. b

10.6.2022
V petek, 10. 6. 2022, nas je obiskala arheologinja Maja Bricelj - Lukova mamica.
Najprej nam je predstavila rimsko obdobje. Pripovedovanje je podkrepila z zanimivimi plakati, knjigami in predmeti. V nadaljevanju smo imeli kar štiri dejavnosti. Prva je bila izdelava žetonov za igro v mošnjičku. Druga je bila izdelava mozaika. Tretja izdelava kovancev in četrta izdelava usnjenega mošnjička. V razredu je bila prava ustvarjalnica. Vsak se je trudil po svojih najboljših močeh, da si je izdelal pripomočke, ki so jih imeli Rimljani. Na koncu smo se posladkali še s suhimi marelicami, slivami, figami in datlji, polnjenimi z mandlji, oblitimi z medom in posutimi s poprom.
Čas je prehitro minil, saj bi še ustvarjali in se igrali, da smo v rimskem času, v Emoni.
Res smo bili delavni, se dokazali v mnogih spretnostih in na koncu pouka ponosno pokazali mozaike, cekine, mošnjičke in žetone.

Veliko smo izvedeli tudi o kulturni dediščini. Skrb za njeno ohranjanje in varovanje v vseh okoliščinah je naloga vsakogar izmed nas. Zato: SPOZNAJ, VARUJ, OHRANI.

Gospe Maji se zahvaljujemo za bogato predstavitev in zanimive dejavnosti. Rimsko obdobje se nam je bogato vtisnilo v spomin.

Zapisala: Natalija Rožnik, razredničarka 2. b