Zbiranje malih aparatov

2.10.2022
Spoštovani starši,

naša šola se je v okviru projekta Ekošola kot način življenja pridružila ozaveščevalno-zbiralni akciji »Prinesi male aparate«, ki poteka na območju Mestne občine Ljubljana med 1. in 21. oktobrom 2022. V akciji se zbira še delujoče in nedelujoče male aparate in računalnike, nekaj jih bo šlo tudi za dobrodelne namene. Sodeluje 28 ljubljanskih osnovnih šol.

Aparati so posebna vrsta e-odpadkov, ki jih je zaradi nevarnih in dragocenih snovi, ki jih vsebujejo, treba doma ločeno zbirati in nato oddati na primerna zbirna mesta, da za njih lahko zagotovimo pravilno ravnanje oz. predelavo in obdelavo. E-odpadki naraščajo zelo hitro, kar trikrat hitreje kot ostali odpadki, Vsako leto jih je več.

Učenci in starši lahko prinesete male aparate v šolo 6., 13. in 20. oktobra. Zbirali jih bomo v škatli pri dežurnem učitelju.
Da delujoči aparati ne bodo pristali v smeteh, jih bomo označili z nalepkami #še sem uporaben.

Kaj bomo zbirali?
Še delujoče in nedelujoče male aparate:
- mala električna in elektronska oprema:
sesalniki, naprave za šivanje, svetilke, mikrovalovne pečice, oprema za prezračevanje, likalniki, opekači, električni noži, kuhalniki vode, ure in zapestne ure, električni brivniki, tehtnice, naprave za nego las in telesa, kalkulatorji, radijski sprejemniki, videokamere, videorekorderji, glasbeni stolpi, glasbeni instrumenti, oprema za reprodukcijo zvoka ali slike, električne in elektronske igrače, oprema za šport, majhno električno in elektronsko orodje, majhni medicinski pripomočki;
- IT–oprema:
mobilni telefoni, GPS, žepni kalkulatorji, osebni računalniki, tiskalniki, telefoni, računalniške miške itd.;
- TV in monitorji*
zasloni, televizijski sprejemniki, okvirji LCD za fotografije, monitorji, prenosni računalniki, notesniki itd.
*še delujoče samo LCD in LED zaslone/monitorje, še delujočih CRT-jev pa ne zbiramo (teh žal ni več možno lansirati na trg, zato zbiramo te samo nedelujoče)

Organizator akcije: ZEOS, d.o.o.
Medijski pokrovitelj akcije: Radio Ekspres
Partnerji akcije: Mestna občina Ljubljana – MOL, JP VOKA Snaga, CPU Ljubljana, Društvo Duh časa (Računalniki za socialno ogrožene)
Častni ambasador akcije: župan Mestne občine Ljubljana

• Kam bodo šli zbrani aparati po akciji?
Nekaj od zbranih še delujočih aparatov bo prejelo Društvo Duh časa, ki bo poskrbelo, da bodo vse zbrane računalnike očistili, z njih izbrisali podatkovne nosilce in jih opremili z operacijskim sistemom ter programi. Takšne bodo po zaključku akcije z njihovo pomočjo podarili, in sicer družinam in posameznikom v digitalni stiski s pomočjo organizacij, s katerimi društvo že sodeluje, kot so Zveza prijateljev mladine, Centri za socialno delo, Zveza društev upokojencev Slovenije, Slovenska Karitas itd. (zaradi znane trenutne situacije v Sloveniji z digitalnimi boni bomo namenili tudi malo več pozornosti upokojencem).

Preostale še delujoče aparate, zbrane v akciji, bodo odpeljali v Center ponovne uporabe Ljubljana, kjer jih bodo pregledali in jim podaljšali življenje.

Vse zbrane nedelujoče male aparate pa bodo oddali različnim organizacijam, ki bodo poskrbele za njihovo pravilno obdelavo in predelavo.

Ekošola OŠ Ledina