Tačke pomagačke v 2. a in 2. b

27.10.2022
Ste vedeli, da je naša šola vključena v mrežo Šolski pes?
Branje je pravi užitek, če te posluša zvest poslušalec – kuža Thor z vodnico Dušanko Prelec Premate.
29. 9. 2022 in 6.10. 2022 je učence 2. a in 2. b obiskal prav poseben gost – kosmatinec Thor. Labradorec, ki je terapevtski pes, in njegova vodnica gospa Dušanka Prelec Premate sta člana Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke (www.tackepomagacke.si). Razreda bosta v letošnjem šolskem letu vključena v program R.E.A.D. (Reading Assistance Dogs). S pomočjo kužka bodo učenci izboljševali svoje komunikacijske in bralne spretnosti ter sposobnosti.

Tokrat smo imeli uvodno spoznavno srečanje. Učenci so s Thorom vzpostavili res prisrčen odnos, se mu predstavili, spoznali veliko novega, ga čohljali in mu za dobro opravljeno nalogo dali priboljšek. Thor je pregledal tudi urejenost torb. Naslednjič bo poslušal branje in pregledal peresnice. Komaj čakamo ponovno srečanje.

Pri otrocih, ki berejo psu, je pogosto opazen napredek na mnogih področjih. Postanejo boljši bralci, pozabijo na svoje omejitve pri branju, prebrano besedilo lažje razumejo in se o njem pogovarjajo. Ko se sprostijo, so tudi samozavestnejši, kasneje imajo manj težav z branjem pred vrstniki. Tako postanejo tudi socialno spretnejši, manj ranljivi, lažje se vključujejo v druge dejavnosti. Zaradi prijetne izkušnje z veseljem posegajo po novih knjigah.

"Pes ima v življenju en sam cilj: da podari svoje srce." (J. R. Ackerley)

Razredničarki drugošolcev: Natalija Rožnik in Monika Krošelj