Ledinke kot mlade žirantke pri projektu Evropska nagrada mladega filmskega občinstva

14.11.2022
V okviru Evropske nagrade mladega filmskega občinstva je v tednu od 7. do 13. novembra 2022 potekal filmski festival. Na festivalu je več kot 3000 mladih iz vse Evrope izbralo najboljši film izmed treh nominiranih mladinskih filmov, ki naslavljajo aktualne družbene probleme.
Članice žirije za izbor najboljšega filma smo bile tudi učenke devetega in osmega razreda OŠ Ledina, in sicer Anja Rakovec, Adela Gruden, Živa Lapajne, Julija Bernik in Eva Kovačič.

Vsaka izmed nas si je ogledala tri filme: Kraljica smeha, Žival in Sanje so kot divji tigri in med njimi smo kot žirantke glasovale za naš najljubši film. Letošnji zmagovalec je postal dokumentarni film Žival, ki skozi oči dveh mladih raziskovalcev zelo dobro ponazarja škodljiv vpliv človeka na okolje.

Festivala se je letos iz Slovenije udeležilo rekordno število udeležencev – 195 mladih filmskih navdušencev. Na temo filmov so potekale tudi delavnice in pogovori z drugimi člani žirije iz celotne Evrope.

Osebno sem bila na začetku malo skeptična glede festivala, saj nisem pričakovala tako dobre organizacije in tako različnih filmov. Sama imam raje filme, ki te takoj pritegnejo, npr. akcijski filmi, vendar sem kljub temu uživala v ogledu treh pestrih filmov. Menim, da so bili vsi filmi po svoje dobri in nosijo pomembna sporočila, zato je bilo med njimi težko izbrati najboljšega. To je po mojem mnenju izvrstna izkušnja, saj nas je s sošolkami še bolj povezala, hkrati pa sem pri komuniciranju z drugimi žiranti vadila rabo angleškega jezika. Vsem toplo priporočam ogled filmov, ki nosijo globlja sporočila, čeprav imamo o njih pogosto predsodke, in seveda sodelovanje na filmskem festivalu prihodnje leto.

Eva Kovačič, 9. b

Ko sem se udeležila festivala, sem pričakovala, da si bomo udeleženke samo pogledale tri filme in zanje glasovale, vendar sem bila prijetno presenečena nad organizacijo različnih delavnic in zelo dobro izbiro filmov. Festival se mi zdi odličen način združevanja otrok iz cele Evrope, hkrati pa tudi skupnega sodelovanja in vpogled v mišljenje drugih. Zelo sem vesela, da sem se ga udeležila in včlanitev priporočam tudi drugim mladim.

Anja Rakovec, 9. b

Ta festival nam odpre pogled na filme, saj nam predstavi raznolikost žanrov filma in nam predstavi, da ni pomembno, v katerem jeziku jih gledamo. Festival mi je dal pozitiven občutek o povezanosti Evrope, saj se včasih ne zavedamo, da smo si po Evropi kljub različnim jezikom ljudje zelo podobni. Festival je bil zelo dobra izkušnja.

Živa Lapajne, 9. a

Mentorica: Tanja Trpin Mandel