Sporočilo pisatelja Ferija Lainščka mladim: »Ostanite radovedni in dobri.«

28.3.2024
Na deževen dan, v četrtek, 28. 3. 2024, so se učenci 7. b-razreda na Slovenski matici srečali z znanim in večkrat nagrajenim slovenskim pisateljem in pesnikom Ferijem Lainščkom.
Najprej je predstavil novo knjigo za mlade Življenje nima naslova, ki si jo lahko izposodite tudi v naši šolski knjižnici. Krajši roman pripoveduje zgodbo o dečku Denzi, ki odrašča ob psihično bolni materi ter ob tem doživi vrsto pretresov. Denza se v knjigi izkaže kot zelo pogumen in zrel deček, a zna v pravem trenutku narediti tisto, kar je prav.

Dobrota in poštenje
Pisatelj je v pogovoru z glavno urednico Slovenske matice, gospo Ignacijo J. Fridl, pripovedoval zanimive zgodbe iz svojega otroštva, zaupal nam je, kako se je prvič zaljubil, kaj vse si je želel biti po poklicu ter kako je postal eden najbolj cenjenih in branih slovenskih pisateljev.
Večkrat je poudaril svojo naklonjenost mladim. Verjame, da otroci in mladi zelo dobro vedo, kaj je prav, in znajo ravnati dobro ter pošteno. Prav dobrota pa je po mnenju Lainščka tista najvišja vrednota, ki boljša naš svet in naša življenja.

»Treba se je naučiti reči NE.«
Lainščkovo zbirko pesmi NE učenci že poznajo, pesnik pa je povedal, da jo je napisal, ker je ugotovil, da veliko mladih (pa tudi odraslih) ne zna reči »ne«. Lainšček nam je prebral dve pesmi iz zbirke in poudaril, kako nujno je, da se naučimo reči »ne« takrat, ko naš »ne« lahko ustavi stisko ali ko se dogaja kaj neprimernega.

Optimistično v prihodnost
Ob koncu je znani pisatelj mladim poslušalcem, ki so ga pozorno poslušali, prijazno položil na srce, naj pogumno in radovedno zrejo v svet, ki jim je na široko odprt.

Zapisala: Tina Mlakar Grandošek, šolska knjižničarka