Izlet za »zlate bralce« v Italijo

16.4.2014
Za učence devetih razredov, ki so v vseh letih opravili bralno značko (»zlati bralci«), je bil v sredo, 16. aprila 2014, organiziran izlet v Italijo. Iz Ljubljane nas je pot vodila po avtocesti mimo Postojne in Sežane vse do mejnega prehoda Fernetiči, kjer smo prečkali mejo z Italijo in nadaljevali pot proti Trstu.

Prvi postanek je bil pri gradu Miramar, kjer smo si ogledali poleg gradu tudi čudovit park, ki še danes priča o načinu življenja znanih kraljevih rodbin v 19. stoletju. Sledila je vožnja ob obali Tržaškega zaliva mimo Tržiča (Monfalcone), kjer smo videli ladjedelnico, v kateri še dandanes gradijo največje potniške ladje. Nato smo nadaljevali pot do Gradeža (Grado), znanega kot »otok sonca«. V mestu smo si ogledali staro mestno jedro s cerkvijo sv. Evfemije in se sprehodili ob delu znamenite plaže. Gradež sodi danes med najlepše kopališke kraje na Jadranu. Po ogledu mesta je bil čas za daljši oddih in kosilo. V popoldanskih urah smo pot nadaljevali proti mestu Oglej (Aquileia), ki je bil v času rimskega imperija vojaška postojanka, v 4. stoletju pa središče krščanstva s sedežem škofije. Tu smo si v Poponovi baziliki ogledali tudi prelepe talne mozaike.

V večernih urah pa smo se polni lepih vtisov in zanimivih zgodb, ki nam jih je povedala gospa, ki je vodila naš izlet oziroma ekskurzijo, vrnili v Ljubljano.

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka