Izlet v Italijo za »zlate bralce 2015/2016«

14.4.2016

Za učence devetih razredov, ki so v vseh letih opravili bralno značko (»zlati bralci«), je bil v četrtek, 14. aprila 2016, organiziran izlet v Italijo, ki se ga je udeležilo 11 učencev in učenk. Organizacija in vodenje izleta je potekala v sodelovanju z ZPM Ljubljana-Center.

Najprej nas je pot vodila iz Ljubljane proti Postojni in Sežani ter Lipici, kjer je bil prvi postanek. Tu smo si ogledali kobilarno Lipico, ki je ena najstarejših kobilarn na svetu in rojstni kraj lipicancev. Tradicija vzreje belih konj že več kot 400 let živi sredi edinstvene kraške pokrajine in predstavlja enega najlepših naravnih in kulturnih spomenikov Slovenije.

Preko mejnega prehoda Fernetiči smo pot nadaljevali proti Trstu, kjer je sledil panoramski ogled mesta, nato pa smo se ob tržaškem zalivu pripeljali do dvorca Miramar, ki ga je med leti 1856 in 1860 dal zgraditi Ferdinand Maksimilijan I. Habsburško-Lotarinški, sicer mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Okrog dvorca, ki ga vsako leto obišče veliko turistov, so čudoviti vrtovi in parki za sprehode. Tokrat smo si lahko ogledali tudi notranjost dvorca. Imeli pa smo tudi čas za samostojno raziskovanje parkov in za fotografiranje. Nato pa nas je pot vodila proti mestu Gradež, ki ga upravičeno imenujejo »otok sonca«. Po ogledu samega mestnega jedra in cerkve s čudovitimi talnimi mozaiki ter ogledu znamenite plaže smo imeli čas za oddih in sprostitev, kar je bilo še v posebno veselje učencem, pa tudi čas za kosilo ali pa kakšen sladoled. V popoldanskih urah smo naše  potovanje zaključili in čas je bil za povratek proti domu. Na tej poti je sledil le še panoramski ogled mesta Oglej (Aquileia).

Vreme nam v začetku res ni bilo ravno naklonjeno. Kasneje pa so se »vremena razjasnila« in mesto Gradež smo doživeli kot »otok sonca« v pravem pomenu, saj je bilo resnično obsijano s soncem. V Ljubljano smo se vrnili v večernih urah - vsak s svojimi prijetnimi doživetji.

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka