Korita Mostnice in slap Voje

16.4.2016

Komaj smo ledinski planinci zaključili z regeneracijo po marčevskem izletu, že je bil pred nami nov izziv. V soboto, 16. 4. 2016, smo se v sončnem jutru odpeljali proti Bohinju novim zmagam naproti.

Kljub soncu nas je skoraj orkanski veter odnesel čez most na začetku Bohinjskega jezera proti dolini rečice Mostnice. Na začetku poti smo premagali najbolj strm in edini vzpon, potem pa je sledila prijetna pot po gozdu. Mostnica je na svoji poti v skale vrezala globoka korita, ki smo si jih imeli priložnost ogledati, ko smo prečili nekaj mostov. V kristalno čisti vodi pa smo imeli priložnost videti tudi lokalno posebnost alpske favne - bohinjskega rilčarja (ime je izmišljeno), skalnatega slončka, ki že leta namaka svoje noge v mrzli vodi. Po približno uri hoje smo prispeli do planinske koče na Vojah, ki smo jo zapustili sumljivo polni energije. Nekateri, vključno z mentorjem, smo si energijske zaloge namreč napolnili z ogljikovimi hidrati v obliki odličnih pit, za nami pa so ostali le polizani krožniki.

Mimo planinskih pašnikov smo se povzpeli še do slapu Voje, se osvežili v hladnem pršu in jo nazaj mahnili po drugi poti ter klobaso zašpilili v Stari Fužini.

Na koncu smo se na avtobusu vsak zase hihitali v brk, kako dobro smo izkoristili dan.

Marsel Šnepf, mentor krožka