Tradicionalni slovenski zajtrk

19.11.2020
Tudi letos bomo tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo letos zaradi epidemije covid-19 drugačna.
Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom Zajtrk z medom – super dan! ne bo izvedel v šoli kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma.

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk doma
Povabljeni ste, da tudi doma skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk. To so: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem lahko sodelujete tako starši kot otroci in na veselje vseh, vadite pripravo jedilne mize več dni, tudi pri drugih dnevnih obrokih.

Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj sta običajno bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje, imata več vitaminov in tudi višjo hranilno vrednost.

Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje tekom celega življenja pozitivno vpliva na kakovost bivanja, na dobro prehranjenost ter zdravje in počutje posameznika. Dejavniki, ki varujejo naše zdravje, so zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja.
O vsem tem bomo na šoli spregovorili z učenci na razrednih urah.

Vodja projekta: Karin Starc,
Organizatorica šolske prehrane