Povabilo k branju knjig v tiskani obliki in e-knjig

31.3.2020
Pozdravljeni učenci in starši!
V tem trenutku, ko se vsi skupaj navajamo na novo nastale razmere, in ko nas vse na trenutke tudi zaskrbi, kako bomo prebrodili vse to, nam je lahko prav sproščujoča tiskana beseda in svet zgodb vsaj malo v pomoč, da se lahko za nekaj trenutkov odmaknemo od vsakodnevnih skrbi, nalog in zadolžitev.

Vem, da imate starši poleg službe, ki jo marsikateri opravljate tudi od doma, tudi veliko drugih obveznosti. Pa vendar si lahko popoldne ali zvečer vzamete nekaj časa tudi za prostočasno branje in skupaj z otroki, tako mlajšimi kot starejšimi, preživite skupne trenutke ob prebiranju kakšne knjige. Vem, da marsikdo to že počne. To je povabilo predvsem tistim, ki tega do sedaj niste počeli, ostalim pa samo pritrditev, da je to, kar delate, prav in da to počnite še naprej. Prav tako je to povabilo tudi za tiste mlade bralce, ki niso ravno veliki ljubitelji knjig.

KAJ BRATI, se boste morda vprašali. Odgovorila vam bom, KARKOLI, kar je primerno starosti otroka in kar imate doma, saj vemo, da si knjig ne morete izposoditi iz knjižnic, ki so zaprte. To pa je tudi priložnost, da posežete po branju knjig, ki so vam na voljo tudi v elektronski obliki, to je e-knjig, kar nekateri že poznate in uporabljate tudi tak način branja s pomočjo prenosnih naprav (e-bralniki, pametni telefoni, tablice in računalniki). Te sezname dostopov za e-knjige sem pripravila v dokumentu "Povezave do e-knjig" - področje KNJIŽNICA. Informacijo o dostopih do e-knjig pa si lahko preberete tudi na spletnem naslovu.

V zadnjem tednu pouka (pred zaprtjem šol) si je veliko učencev izposodilo knjige iz naše šolske knjižnice, tako da lahko prebirate/jo te knjige, lahko pa knjige iz vaše »domače knjižnice«. Za vračilo knjig pa naj vas nikar ne skrbi. Vrnili jih boste, ko se zopet vidimo v šoli.
Moje povabilo za branje naj ne zveni kot obveza, da učenci morate/jo brati, saj vem, da imate/jo v prvi vrsti najprej šolske zadolžitve, v okviru katerih je tudi prebiranje posameznih besedil iz beril. Vzemite to povabilo k branju le kot eno izmed oblik skupnega prijetnega druženja s člani vaše družine.

V spletno učilnico bom v prihodnje dodala še kakšen namig ali povezavo v zvezi z branjem.

Če imate kakršnokoli vprašanje v zvezi z branjem knjig, mi lahko pišete na e-pošto.

Pazite nase in ostanite zdravi.

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka