Zlata in bronasta raziskovalna naloga

22.9.2020
V šolskem letu 2019/20 sta bili narejeni dve raziskovalni nalogi, ki sta se uvrstili na državno tekmovanje. Prva raziskovalna naloga z naslovom Prvi pristanek človeka na luni – resnica ali laž? avtorjev Bernarda Dobravca in Luka Štularja iz 7. a – letos 8. a – je na regijskem tekmovanju MRD Ljubljane dosegla 1. mesto na področju zgodovine in se tako uvrstila v 1. krog državnega tekmovanja SMR, kjer sta dosegla bronasto priznanje. Nagrajen je bil tudi plakat z naslovom Prvi pristanek človeka na luni in bo v decembru 2020 razstavljen v Mestni hiši.

Druga raziskovalna naloga z naslovom Platanova čipkarka napada, ki sta jo izdelala Jon Novak in Ela Senica iz 9. a razreda – letos oba gimnazijca – je na regijskem tekmovanju MRD Ljubljane dosegla 1. mesto na področju ekologije in varstva okolja in se tako uvrstila v 1. krog državnega tekmovanja SMR, kjer je dosegla srebrno priznanje in se uvrstila v 2. krog državnega tekmovanja SMR. Tekmovanje je bilo zaradi koronavirusne bolezni izvedeno 14. 9. 2020 na Naravoslovno tehnični fakulteti v Mariboru. Raziskovalna naloga ledinskih devetošolcev je bila nagrajena z zlatim priznanjem, prav tako pa je bil nagrajen plakatom z istoimenskim naslovom Platanova čipkarka napada in bo v decembru razstavljen v Mestni hiši. Posebnost tega plakata je tudi medpredmetno povezovanje z izbirnim predmetom klekljanja pod vodstvom Ines Štular (avtorica čipke je ledinska učenka). Plakat bo razstavljen na 3. Čipkarskem festivalu Ljubljane. Medpredmetno povezovanje je vzbudilo veliko pozornost tudi v svetovnem merilu, kjer so vsi sodelujoči mentorji pripravili članek, ki bo objavljen v 4. številki mednarodne revije OIDFA Bulletin z naslovom: Sycamore lace bug project. Na državnem tekmovanju so nas pozvali, naj problematiko posredujemo na Mestno občino Ljubljana.

Mentorica obeh raziskovalnih nalog je bila Jona Šušteršič. Vse štiri mlade raziskovalce je pohvalila za predano in vztrajno delo, svoje misli pa je strnila s citatom:

Edina človeška lastnost, ki nam vliva upanje in daje tolažbo, je vztrajnost, saj po prizadevnem delu vztrajnost vedno rodi svoje sadove.
Charles Dickens

Vsem štirim mladim raziskovalcem in mentorici izrekamo iskrene čestitke.