Dodatni ukrepi za zajezitev širjenja virusa covid-19

7.11.2021
Spoštovani starši,
zaradi slabših epidemioloških razmer je Vlada RS na seji v petek, 5. novembra 2021, sprejela dodatne ukrepe za zajezitev širjenja virusa covid-19. Odlok je objavljen v Uradnem listu.

Povzetek:

- Pouk bo še naprej potekal v šoli po modelu B. Sestanke in govorilne ure praviloma izvajamo na daljavo. Dneve dejavnosti praviloma izvajamo v šoli. Interesnih dejavnosti, kjer se učenci med seboj mešajo, ne bomo izvajali.

- Za vse zaposlene na šoli in za vse uporabnike (učence, obiskovalce), stare 12 let in več, velja PCT pogoj. Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil za prebolevnost, cepljenje ali testiranje.

- Ves čas bivanja v šoli morajo nositi maske vsi starejši od 6 let (torej tudi učenci razredne stopnje). Izjeme so enake, kot so bile (šport, prehranjevanje). Maske morajo vsi nositi tudi na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Učencu, ki maske ne bo hotel/smel nositi, bomo pouk zagotovili. Zaščito lahko zagotovimo tudi tako, da vzpostavimo ustrezno razdaljo.

- Predpisana je uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. Maske iz blaga niso več dovoljene. Pri dežurnem učitelju na vhodu so vedno na voljo maske, če jo kdo pozabi ali pa če v prvih dneh še ne bo imel ustrezne. Učenci sicer maske prinašajo od doma.

- S 15. novembrom 2021 bodo učenci začeli izvajati hitro antigensko samotestiranje v šolah trikrat tedensko, pri čemer bodo v lekarnah lahko brezplačno pridobili 15 testov na mesec. Ta teden se samotestirajo doma. Predlagamo, da vašega otroka/otroke v tem tednu usposobite za samotestiranje. Verjamemo, da ste s starejšimi otroki to že naredili. Glede tega ukrepa čakamo s strani ministrstva na dodatna navodila.

- Testiranje s testi HAG za samotestiranje izvedejo učenci tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih (za to poskrbijo organizatorji).

- Začasno je prepovedano zbiranje ljudi oziroma je zbiranje dovoljeno le, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Prepovedane so javne prireditve.

Veseli smo, da so šole kljub izjemno slabi epidemiološki sliki ostale odprte in v tej luči razumemo tudi preventivne ukrepe glede nošenja mask in testiranja. Vsi v šoli se bomo preventivnih ukrepov v največji možni meri držali in prepričani smo, da imamo – tako kot doslej – tudi vašo podporo in razumevanje.

»Ukrepe je treba sprejeti kot nekaj, kar nas bo vrnilo v čim bolj normalno stanje in v čim bolj vzdržen zdravstveni sistem«, je na zadnji novinarski konferenci povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Verjamem, da bomo skupaj uspešno prebrodili te res zelo posebne in zahtevne tedne.

Marija Valenčak, ravnateljica