Spremenjen odlok v povezavi s covid-19

27.2.2022
Spoštovani starši,
verjamem, da so za vašimi otroki prijetni počitniški dnevi, ki so nekoliko pripomogli k boljšemu razpoloženju. Kot ste verjetno seznanjeni, je z 21. 2. 2022 pričel veljati spremenjen Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 (v nadaljevanju: Odlok).

Za področje vzgoje in izobraževanja sta pomembni dve novosti:
1. Opušča se ugotavljanje izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT).
2. V šolah se ukinja samotestiranje za učence in za zaposlene.
3. Ukinja se napotitev v karanteno ob visokorizičnih kontaktih (VRK).

Ostali ukrepi (obvezno nošenje predpisanih zaščitnih mask, umivanje rok, razkuževanje, zračenje prostorov, vzdrževanje varnostne razdalje) se izvajajo enako kot doslej.

Veseli nas, da število okužb upada. Ker pa je vseeno pričakovati tako okužbe kot tudi stike z okuženimi osebami, ne škodi, če strnjeno zapišemo še ravnanje v teh primerih.

V primeru okužbe s covidom-19 mora otrok ostati doma najmanj 7 dni od pojava simptomov in znakov bolezni. Izolacija se zaključi po 7 dneh, če je otrok zadnjih 24 ur brez vročine in znakov bolezni ter opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu. Rezultat testa mora biti negativen. Otrok v tem primeru ob prihodu v šolo prinese potrdilo o negativnem HAG testu. Če je test pozitiven, otrok nadaljuje z izolacijo in jo prekine po 10 dneh (od pojava simptomov).

V primeru okužbe vašega otroka s covidom-19 o tem tudi v bodoče takoj seznanite razredničarko preko elektronske pošte in nam sporočite naslednje podatke:
- ime in priimek otroka,
- razred, oddelek,
- datum pozitivnega rezultata testiranja,
- kdaj so se pojavili bolezenski znaki (če slednjih ni, zapišite »brez simptomov«).

V primeru stika z okuženo osebo v šoli bo s strani šole sledila informacija staršem vseh otrok, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Navedena bodo tudi nova priporočila NIJZ, in sicer:
- izogibanje nenujnim stikom,
- spremljanje zdravstvenega stanja otroka v obdobju 14 dni. V primeru simptomov mora otrok ostati doma, nadaljnja navodila pa vam posreduje otrokov izbrani zdravnik.

V primeru stika z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu se priporoča 7-dnevno samotestiranje (v domačem okolju).

In še pomembna novica: Športne klube smo obvestili, da lahko pričnejo z izvajanjem popoldanskih dejavnosti (judo, košarka, ritmična gimnastika, nogomet, taekwondo). V prihodnjih dneh boste učenci/starši postopoma obveščeni o podrobnostih. V okviru ur športa bodo potekale predstavitve posameznih športov (predvsem v 1. triadi). Dejavnosti se bodo izvajale, če bodo klubi lahko zagotovili trenerje in če bo dovolj prijav.

Organizacija dela na šoli se sicer ne spreminja. Spremljali bomo stanje okužb in glede na to načrtovali vzgojno-izobraževalno delo, o čemer vas bomo sproti obveščali.

Želim vam prijeten delovni teden in vas lepo pozdravljam.

Marija Valenčak, ravnateljica