29. september – Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

27.9.2023
Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. septembra za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
Poleg tega se z odlaganjem izgubljene in odpadne hrane na odlagališčih ustvarjajo emisije toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.
Republika Slovenija je skupaj z državami članicami Evropske unije zavezana k doseganju trajnostnih razvojnih ciljev do leta 2030, med katerimi je tudi SDG 12.3. katerega cilj je »do leta 2030 na svetovni ravni prepoloviti količino zavržene hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšati izgube hrane vzdolž proizvodne in dobavne verige, skupaj z izgubami po spravilu pridelka.
Tudi na naši šoli bomo na ta dan imeli DAN PRAZNIH KROŽNIKOV. Naši krožniki bodo v petek prazni, brez odpadkov. Pojedli bomo toliko, kot bomo vzeli hrane.
Karin Starc, vodja šolske prehrane