Evropski teden mobilnosti

15.9.2014
Na OŠ Ledina se bomo tudi letos vključili v aktivnosti in sodelovali v programu Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom 2014 pod geslom »Naše ulice, naše odločitve«.
EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI bo na tisoče evropskih mest tudi letos povezal v prizadevanjih za človeku bolj prijazne načine mobilnosti.

NAŠE ULICE, NAŠE ODLOČITVE je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Med 16. in 22. septembrom se bodo tem prizadevanjem pridružile številne slovenske občine, ki bodo pripravile vrsto zanimivih aktivnosti in javnih prireditev, nekatere pa bodo tudi trajno uvedle ali vsaj preizkusile nove prometne ureditve.

DAN BREZ AVTOMOBILA bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa. Dnevu brez avtomobila je sicer namenjen 22. september, a morda ga bodo v vaši občini izpeljali katerikoli drugi dan v času Evropskega tedna mobilnosti.

Promocija in organizacija evropskega tedna mobilnosti poteka ravno s ciljem vzpodbujanja spremembe naših navad, načinov razmišljanja in prometnih praks v bolj trajnostno naravnane in človeku prijazne pristope.

Projekt se izvaja v partnerstvu med Konzorcijem evropskega tedna mobilnosti (sestavljajo ga mreža evropskih mest Eurocities, združenje evropskih lokalnih skupnosti za promocijo trajnostne energetske politike na lokalni ravni Energie-Cités in evropska zveza za zaščito podnebja Climate Alliance) in nacionalnimi koordinatorji (predstavniki nacionalnih ministrstev in agencij, evropskih in mednarodnih združenj ter organizacij in sodelujočih lokalnih skupnosti) ter s podporo Generalnega direktorata za okolje pri Evropski komisij.

Več si lahko preberete