12. UNESCO ASPnet projekt Tabor ustvarjalcev Dobrih vesti

2.6.2018

Že 12. leto zapored se Ledinci udeležujejo Tabora ustvarjalcev Dobrih vesti na Senovem, ki je letos potekal od 31. 5. do 2. 6. 2018. Poleg naše šole so sodelovale še OŠ Koseze Ljubljana, OŠ Franca Rozmana Staneta Ljubljana, OŠ Frana Kranjca Celje, OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, OŠ Leona Štuklja Maribor ter OŠ XIV. divizije Senovo.

Našo šolo so odlično zastopale učenke 8. a: Brina Birsa, Pia Kreže in Tjaša Šadl Potočnik pod mentorstvom učiteljice Nadje Ulcej.

Do Senovega so se odpravili z vlakom. Že na postaji v Ljubljani so se srečali z mentorico in učenkami OŠ Franca Rozmana Staneta, prijetne vezi prijateljstva so se že začele tkati.

Naši gostitelji, učitelji in učenci OŠ XIV. divizije Senovo, so nas sprejeli odprtih rok in nasmejanih obrazov. Po pogostitvi so nas pospremili v kulturno dvorano poleg šole, kjer so za nas pripravili kratek kulturni program, udeleženci pa so na izviren način predstavili svojo šolo in kraj. Da bi pristno doživeli tudi utrip kraja Senovo, nas je učitelj razrednega pouka Anton Petrovič popeljal po kraju, razkazal in razložil bogato dediščino, zanimivosti in posebnosti kraja. Po obilnem in okusnem kosilu so sledile še zanimive in poučne delavnice, povezane z rdečo nitjo – vrednotami. Na delavnici Abeceda vrednot so učenci z mentoricami iskali čimveč vrednot na naključno dodeljeno črko, našli zanimive rime, verižne pesmi, haikuje in lepe misli. Nastalo je glasilo Poezija vrednot. Očarala je tudi delavnica Čarobni svet čebel, kjer so obiskali tudi čebelnjak na travniku, se poučili o vrstah čebel, si ogledali satje, potek točenja medu, za pokušino pa prejeli tudi kozarec medu, ki so ga odnesli domov. Dan so učenci zaključili z delavnico S sodobno tehnologijo prestopamo meje, kjer jim je s spoznavanjem, prepoznavanjem ter pogovorom s pomočjo internetne povezave in Skypa uspelo ugotovili, da so na drugi strani ekrana učenci in učiteljica iz Argentine. Po zaključku zanimivega prvega dne so učenci spoznali svoje gostitelje/učence in z njimi odšli na nočitev.

Naslednji dan so se po obilnem zajtrku zvrstile delavnice in druženja na temo vrednot. Delavnico Poezija vrednot je vodil bivši učenec Tilen Abram, študent pedagogike in andragogike. V delavnici Kultura sobivanja – izziv za vse generacije, ki jo je vodila Jožica Pika Gramc z Zavoda za šolstvo, so učenci izdelali svojo kocko vrednot. V učilnici na prostem je pod mentorstvom pomočnice ravnatelja Sergeje Habinc in svetovalne delavke Svjetlane Mišković beseda tekla o komunikaciji, izogibanju konfliktov in nasilju tudi preko zaigranih prizorov. Osrednje srečanje z naslovom Vrednote – izziv za vse generacije je potekalo v kulturni dvorani, kjer so se zbrani srečali z gospodom dr. Janezom Gabrijelčičem, idejnim vodjem projekta Rastoča knjiga. Pripovedoval je o svojem pogledu na vrednote, o projektu Rastoča knjiga, učenci so predstavili svoje vrednote in prispevke iz glasila Poezija vrednot. Popoldan so popestrili še plesna in ustvarjalni delavnici, učenci so pod mentorstvom učiteljic izdelali etui za telefon in obesek. Večer so preživeli z druženjem pri krušni peči v Uradniški koloniji, kjer so se do sitega najedli omamno dišečih peršjač ter uživali v plesu in predstavitvi folklorne skupine.

Zadnji dan so razširili svoja obzorja z obiskom Posavskega muzeja v Brežicah, izvedeli marsikatero zanimivost o naši preteklosti in pomenu ohranjanja dediščine, za nas pa so pripravili tudi zanimivo ustvarjalno delavnico. Srečanje so sklenili v kulturni dvorani, gospod ravnatelj Vinko Hostar in Irena Škoberne, koordinatorica srečanja, sta se vsem udeležencem lepo zahvalila, razdelila potrdila in darilca.

Obogateni z vsemi doživetji, spoznanji in novimi znanji so si še zadnjič segli v roke in se poslovili od naših gostiteljev, ki so izvrstno skrbeli za nas.

Nadja Ulcej