Šolska shema sadja, zelenjave in mlekaŠolska shema se izvaja od 1. 8. 2017 in združuje prejšnji shemi šolskega sadja in zelenjave ter shemo šolskega mleka v enotno shemo. Glavni element šolske sheme je razdeljevanje dodatnega brezplačnega obroka sadja in zelenjave oz. mleka in mlečnih izdelkov otrokom v izobraževalnih ustanovah.

Ostali elementi šolske sheme so spremljevalni izobraževalni ukrepi, vrednotenje učinkov in obveščanje javnosti.

Namen šolske sheme je povečati uživanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov pri otrocih s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer se izvaja ta shema, pa imajo pri tem velik pomen. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.

Na OŠ Ledina smo v šolski shemi že od prvega leta izvajanja (2009/10) saj se zavedamo pomena zdrave prehrane otrok in mladostnikov.

Več informacij o ŠOLSKI SHEMI najdete na uradni spletni strani: https://www.gov.si/teme/solska-shema-sadja-zelenjave-in-mleka/

Vodja projekta na OŠ Ledina je Karin Starc.