Izmenjava OŠ Ledina – Collège Louis Pasteur 2018

12.5.2018

Učenci od 7. do 9. razreda, ki smo si za izbirni predmet izbrali francoščino, smo se v petek, 12. 5. 2018, odpravili na izmenjavo v Francijo. Pot je bila zelo dolga – z avtobusom smo se vozili kar 18 ur.

V soboto dopoldan smo prispeli v majhen kraj Chasseneuil sur Bonnieure, kjer so nas pričakale naše "družine". Sprva je bilo nekoliko nerodno, vendar smo se s Francozi hitro spoprijateljili in pozabili tudi na jezikovne prepreke. Z njimi smo preživeli vikend, ki smo ga večinoma izkoristili za ogled Chasseneuila in bližnjih krajev.

V ponedeljek smo se vsi skupaj zbrali v šoli, nato pa smo se preizkusili v dramskih uprizoritvah v francoščini, angleščini, nemščini, španščini in slovenščini. Po kosilu smo imeli delavnice na temo Evropska unija – tekmovali smo v poznavanju evropskih držav in njihovih glavnih mest, debatirali o brexitu in izdelovali knjižne kazalke.

Torek je bil namenjen zabaviščnemu parku Futuroscope. Obiskali smo številne atrakcije, npr. L'Extraordinaire Voyage, Arthur 4D in Danse avec les Robots. Vsi smo se zelo zabavali.

V sredo smo imeli turnir v badmintonu: najprej posamično, nato pa še v dvojicah. Ob koncu smo bili vsi precej izmučeni, a na srečo smo imeli celo popoldne prosto. Nekateri smo ta čas izkoristili za obisk mesta Angoulême, ki je znano po številnih stenskih poslikavah.

V četrtek smo se z ladjico odpravili na celodnevni izlet na Île-d'Aix, otok v Atlantskem oceanu, na katerem je nekaj časa prebival sam Napoleon. Sprehodili smo se ob obali, igrali odbojko ali nogomet, nekateri pa smo se odšli tudi kopat – voda je bila ledeno mrzla. Pred odhodom smo imeli še nekaj časa za nakupovanje spominkov.

Zadnji dan smo ponovno preživeli v šoli. Prvo uro smo se s svojimi Francozi udeležili pouka, nato pa smo skupaj izdelovali plakate, ki so opisovali naš teden. Po kosilu je na žalost sledilo slovo, ki je bilo zelo ganljivo, saj je po licu stekla tudi kakšna solza.

Meni osebno se je izmenjava zdela odlična izkušnja, saj sem imela priložnost en teden živeti pri francoski družini in spoznati njihov način življenja. Srečala sem veliko zelo prijetnih ljudi in pridobila nova znanja in izkušnje. Z veseljem bi se je udeležila še kdaj.

Uma Jordan Ferbežar, 9.a