Strokovna ekskurzija v Rothenburg in Nürnberg

11.7.2018
Zaposleni Osnovne šole Ledina smo se 3. 7. 2018 odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo po Nemčiji. Prvi dan smo si ogledali slikovito srednjeveško mesto Rothenburg, ki je obdano z obzidjem. Mesto leži ob t. i. romantični cesti. Ogledali smo si znamenitosti in bili navdušeni nad izjemno trgovino, kjer skozi vse leto prodajajo božične okraske. Ustavili smo se v cerkvici, ki ima za Slovence poseben pomen. Primož Trubar je tu napisal prvi slovenski knjigi: Abecednik in Katekizem. Leta 2000 so na zid postavili spominsko tablo, otvoritve pa se je udeležila tudi nekdanja ravnateljica Osnovne šole Ledina, gospa Alenka Kozinc.
Naslednji dan smo se odpeljali v 109 km oddaljeno mesto Nürnberg. Dan smo začeli z ogledom osnovne šole Fischbach. Ravnateljica, gospa Cordula Walke Rin, nas je popeljala po šoli in nam predstavila utrip šolskega življenja in nemški šolski sistem. Prostori v šoli so zelo prijetni, urejeni in barviti. Presenetilo pa nas je, da v učilnicah nimajo računalnikov in da nimajo svoje knjižnice. Prav tako smo si težko predstavljali, da na šoli nimajo urejene prehrane. Ravnateljici nemške osnovne šole smo v zahvalo podarili fotografijo naše prestolnice.
Po zanimivi predstavitvi šole je sledila panoramska vožnja z avtobusom. Najprej smo se odpravili v jugovzhodni del mesta, kjer je bil v času tretjega rajha kompleks, v katerem so se pred drugo svetovno vojno in med njo odvijali nacistični shodi. Peljali smo se po 2 kilometra dolgi in 60 metrov široki cesti. Hitler si je zamislil tudi Nemški stadion, ki ga je projektiral arhitekt Albert Speer in bi sprejel kar 400.000 ljudi. Gradnjo je prekinila vojna in tako je danes na tem mestu le jezero. Ogledali smo si tudi sodno palačo, kjer so potekali Nürnberški procesi.
Kasneje smo se sprehodili mimo grajskega griča po centru mesta in si ogledali mogočno mestno obzidje ter cerkvene zvonike. Ustavili smo se pred domačijo, kjer je bival slikarski mojster Albrecht Dürer. Za sladek spomin smo si privoščili znane mestne medenjake.
Ekskurzija je bila zelo poučna, saj smo spoznali nemški šolski sistem in številne znamenitosti dveh slikovitih nemških mest.

Katarina Rigler Šilc
Fotografije: Nives Syed Mihelič