Sodelovanje naših klekljaric in klekljarjev na 1. Čipkarskem festivalu v Ljubljani

1.9.2018

Še preden smo odprli šolska vrata, smo bili vsi, ki znamo na šoli klekljati, povabljeni k aktivni udeležbi na 1. Čipkarski festival v Ljubljani. V dneh pred festivalom smo klekljali na nabrežju Ljubljanice. Z učenci smo na ogled postavili klekljanje izdelke in se aktivno vključili v dogajanje 1. in 2. septembra 2018.

Ogledali smo si bogate razstave čipk učencev krožkov in izbirnih predmetov klekljanja vseh ljubljanskih šol, razstavljale so tudi klekljarske skupine odraslih, ki delujejo v Ljubljani, ter klekljarice, ki so klekljale čipke za DOM (nekdanja trgovina za umetnost in obrt) s sedežem v Ljubljani. Na ogled je bila postavljena odmevna razstava ''V čipke ujeta svetloba'' (50 osvetljenih lučk s čipko), ki je na svetovnem kongresu avgusta 2018 v Zaandanu na Nizozemskem prejela 1. mesto. Pri projektu je sodelovala tudi naša mentorica.

Pridružili smo se tudi dogodku Skupinsko klekljanje, ki se je odvil kljub slabemu vremenu. Zbrali smo se od najmlajših (4 leta) do klekljaric, ki so že preštele 90 let, ženske in moški, iz vseh koncev Slovenije in tujine. Znak, da se ta lepa slovenska kulturna dediščina ohranja in živi naprej.

Ines Štular, mentorica klekljanja

Foto: Ines Štular in Katarina Podobnik