Člani Fakultete za tekstil in modo iz Flensburga - Nemčija, ponovno na obisku pri klekljanju

10.9.2018

Dekan in docentki s Fakultete za tekstil in modo iz Flensburga v Nemčiji so nas 10. 9. 2018 zopet obiskali pri izbirnem predmetu klekljanje. Tokrat je bil namen njihovega obiska začetek raziskave. Zanima jih, kako na učence vpliva ročno delo, zakaj so si ga izbrali, kaj pričakujejo od predmeta, katere talente morajo imeti in katere spretnosti razvijajo pri tem, ali ima klekljanje povezavo z učenje pri drugih predmetih ...

V Nemčiji namreč ni prakse, da bi se že v mladih letih izvajale te spretnosti. Na njihovi fakulteti študentje teh znanj iz mladosti nimajo, pogrešajo jih, zato bi radi uvedli poučevanje tudi na tem nivoju.

Obiskovalcem so učenci IP klekljanje in mentorica Ines Štular prikazali učni uri klekljanja. V pogovoru so člani te fakultete izvedli intervjuje z učenci in učiteljico. Izvedeli so marsikaj zanimivega: da učenci skoraj vsak dan klekljajo, da jih to zelo sprošča, da razvijajo spretnosti, prostorsko predstavo, da so natančni in vztrajni in da ta dejavnost vpliva na njihov boljši učni uspeh.

Pridobljene informacije bodo uporabili v raziskavi. Prihodnje leto bodo ponovno prišli, saj so vsakič znova navdušeni nad delom z mladimi v Sloveniji na tem področju. Pri sporazumevanju v nemščini sta nam prijazno priskočili na pomoč Natalija Lampič in Katarina Rigler Šilc.

Zapisala: mentorica klekljanja Ines Štular