19. mednarodni Unescov tabor Premikamo meje z naslovom Igra

26.10.2018

Od 22. 10. do 26. 10. 2018 je na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece potekal 19. mednarodni Unescov tabor Premikamo meje z naslovom Igra. Na taboru je sodelovalo 14 šol iz Slovenije in 5 iz tujine (2 iz Hrvaške in 3 iz Srbije). Našo šolo so zastopali: Martin Konič in Marjeta Čater Timer (učenca 9. razreda) ter mentorica Tatjana Klančar. Tabor je potekal v znamenju igre.

V ponedeljek popoldne je bila uradna slovesna otvoritev tabora, predstavitev šol gostiteljic, njihovih lokalnih jedi ter pokušina le-teh. Naša šola je predstavila pehtranovo potico.

Naslednji dan so bile organizirane izjemno zanimive delavnice na temo igra. Učenci na taboru so sodelovali na različnih delavnicah, v katerih so se igrali otroške igre iz različnih držav, iz lesa so izdelovali smerokaz, snemali film, izdelovali igro tri v vrsto, dizajnirali avtomobil – igračko ... Naša učenca Marjeta in Martin sta se odločila za delavnico z naslovom Smerokaz in v njej tudi aktivno sodelovala. Mentorica T. Klančar pa je vodila delavnico z naslovom Tri v vrsto.

Zvečer smo se zbrali v vaškem domu in se do solz nasmejali gledališki igri Kaj pa je tebe treba bilo gledališke skupine Smeh ni greh.

Na sončno sredo, ki je bila v znamenju kmečkih iger, se je 24 ekip (starši, učitelji, učenci, gostje, predstavniki društev) pomerilo v 6 kmečkih igrah: zabijanje žeblja v klado, mama koklja kliče piščančke, kotulanje obročev, štafeta s hoduljami, v kupu sena in slalom v šajtrgi.

Slišati je bilo veliko otroškega smeha, zdravega navijanja in dobre volje. Pred razglasitvijo rezultatov je sledila južina po kmečko (ocvrta jajca in kruh), za sladico pa dobrote mamic in babic domačih učencev. Zvečer smo se preselili pod kozolec, kjer se je nadaljevalo druženje, na katerem so se nam pridružili tudi predstavniki lokalnih društev. Preživeli smo lep dan na svežem zraku ob igrah naših dedkov in babic.

V četrtek je sledil še zadnji sklop delavnic, poimenovanih: Foto igra, Tee-ball, Prepoznaj, ugani in zmagaj, Socialne igre, Z igro do umetniškega dela, Igre našega otroštva, Tak' je b'lo včasih, Igriva matematika in Zvočni eksperiment. Tokrat sta si Martin in Marjeta izbrala delavnico z naslovom Z igro do umetniškega dela. Mentorica T. Klančar pa je vodila delavnico Tak' je b'lo včasih. Nato pa je sledil kulturni večer z zaključkom projekta Town Twinning.

Zadnji dan druženja je bil namenjen predstavitvi delavnic s pomočjo filma, video posnetkov, fotografij, kulturnemu programu, zbiranju vtisov ter seveda slovesu.

Tabor je bil odlična priložnost za spoznavanje novih iger, sproščeno druženje z vrstniki, sklepanje novih znanstev in prijateljstev ter spoznavanje naravne in kulturne dediščine teh krajev. Zagotovo so bili to vsebinsko in doživljajsko bogati dnevi in se jih bomo radi spominjali.

TUKAJ si lahko preberete, kako je tabor doživljal učenec Martin Konič.

Tatjana Klančar