Obisk OŠ Branimira Markovića na Hrvaškem

5.4.2019

V petek, 5. 4. 2019, smo OŠ Dr. Branimira Markovića v Ravni Gori na Hrvaškem obiskali: Vera Rozman, socialna delavka, Uršula Mavrič, šolska psihologinja, Mateja Juršević, specialna pedagoginja, učitelja bolnišničnih šolskih oddelkov: Mirsad Skorupan, zgodovinar in geograf, in Irena Nemanič, matematičarka, ter učiteljici v podaljšanem bivanju Tatjana Klančar in Taja Užnik.

Ravnateljica Nataša Možgon Kauzlarić z učitelji in učenci pobratene šole so nas toplo sprejeli z bučnim aplavzom. Posebej za nas,  svoje stanovske kolege iz Slovenije, so pripravili kulturno-umetniški program. Predstavil se je pevski zbor, vrtčevski otroci z ljubko igrico o metuljčku in rožicah ter učenca, ki sta v dialogu prikazala, kako blizu slovenščini je njihovo narečje. Protokolarno smo izmenjali darili in nekaj besed v zahvalo.

Po pogostitvi in krajšem druženju v zbornici, kjer smo lahko na zidu občudovali tudi sliko našega kolega Lászla Hermana, smo si ogledali še ostale šolske prostore in vrtec, ki je v isti stavbi. Šola oddaja posebno toplino in občutek domačnosti.

Pot nas je nato vodila v cerkev, kjer nam je nadvse duhoviti duhovnik razkazal cerkvene dragocenosti, tudi kelih, ki ga je cerkvi podarila sama Marija Terezija leta 1778, ter kelih s peterokrako zvezdo, dar iz ZDA.

Nato smo v 5 km oddaljeni Stari Sušici obiskali Centar za poljeprivredu. Sledilo je nadvse okusno kosilo v bližnjem dvorcu, v katerem sicer potekajo šole v naravi. Stropi dvorca so še iz časa Marije Terezije.

Po kosilu so nam razkazali podružnično šolo, ki jo obiskujejo 4 učenci; v isti stavbi je tudi manjši muzej predmetov iz preteklosti.

Sledil je še ogled edine Šahovske ulice na svetu, v kateri se nahaja tudi šahovski klub Goranka. Tam nam je ogromno zanimivosti povedal gospod Zdenko Jurković.

Polni prijetnih vtisov smo se odpravili proti Ljubljani.

Zapisala: Taja Užnik