29. nacionalni otroški parlament: Šolstvo in šolski sistem

8.4.2019

V ponedeljek, 8. aprila 2019, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 29. nacionalnega otroškega parlamenta (NOP). 114 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije je razpravljalo o osrednji temi Šolstvo in šolski sistem. Uvodoma jih je pozdravila ga. Tina Heferle, podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije. Spodbudne besede sta mladim parlamentarcem namenila tudi ga. Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, in g. Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

V nadaljevanju so mladi poročali o svojem delu v štirih skupinah: šola za življenje, odnosi v šoli, metode in načini poučevanja/učenja in učne vsebine. Mladi so večkrat izpostavili, da si želijo več praktičnega učenja, učilnice na prostem, učenje bontona, prve pomoči in retorike, več znanja in informacij o aktualnem dogajanju, predstavitev poklicev, učenje in tudi merjenje čustvene inteligence, mladi si želijo tudi, da bi predmeti, kot sta likovna umetnost in šport, postali predmeti brez ocen, bolj z namenom povezovanja, druženja in sprostitve …

Nacionalnega otroškega parlamenta sta se udeležila tudi dva izvoljena predstavnika občine Center, eden izmed njiju učenec naše šole  Martin Konič. V šolski skupnosti in otroškem parlamentu aktivno sodeluje že nekaj let in je občino Center zastopal tudi na letošnjem mestnem in regijskem otroškem parlamentu.

Za temo 30. nacionalnega otroškega parlamenta, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu, so mladi parlamentarci izbrali temo MOJA POKLICNA PRIHODNOST. Za temo 30. nacionalnega otroškega parlamenta, ki bo potekal v prihodnjem šolskem letu, so mladi parlamentarci izbrali temo MOJA POKLICNA PRIHODNOST.

Marjeta Žorž, mentorica šolske skupnosti in otroškega parlamenta na šoli