Izlet v Italijo za ZLATE BRALCE 2018/2019

18.4.2019

Za učence devetih razredov, ki so v vseh letih opravili bralno značko (zlati bralci), je bil v četrtek, 18. aprila 2019, organiziran izlet v Italijo, ki se ga je tokrat udeležilo 8 učencev in učenk. Organizacija in vodenje izleta je potekala v sodelovanju z ZPM Ljubljana-Center.

Pot nas je vodila iz Ljubljane proti Divači, kjer smo obiskali Muzej slovenskih filmskih igralcev, v katerem smo si ogledali film in stalno razstavo o igralki Iti Rini ter razstavo o najbolj znanih slovenskih filmih in igralcih.

Preko mejnega prehoda Fernetiči smo pot nadaljevali proti Trstu, kjer je sledil panoramski ogled mesta, nato pa smo se ob tržaškem zalivu pripeljali do dvorca Miramar, kjer smo si najprej ogledali notranjost dvorca, ki ga je dal zgraditi Ferdinand Maksimilijan I. Po ogledu pa smo imeli čas tudi za samostojno raziskovanje parkov in za fotografiranje ob kamniti plaži.

V zadnjem delu našega potovanja smo obiskali mesto Gradež, ki ga upravičeno imenujejo »otok sonca«. Tu smo imeli najprej čas za samostojni ogled mesta ter za oddih in sprostitev ob znameniti peščeni plaži, nato pa smo si ogledali še znamenito cerkev sv. Evfemijeve s čudovitimi talnimi mozaiki.

V Ljubljano smo se vrnili v večernih urah.

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka