Unescov Mirovniški festival Zlati rez v Slovenj Gradcu

20.9.2019

V petek, 20. 9. 2019, smo se udeležili Unescovega srečanja v Slovenj Gradcu. To mesto ima že 30 let naziv mesto miru, zato so letos na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec organizirali Unescov Mirovniški festival z naslovom Zlati rez. Udeležili so se ga ledinski učenci: Rupert Jelnikar Mrak, Iza Napotnik in Zara Čater v spremstvu mentoric Nine Hvala Klančič in Nadje Ulcej.

To leto je namenjeno razumevanju periodnega sistema. Tako kot posamezni elementi tvorijo celoto, tudi UNESCO združuje posameznike iz različnih šol, krajev, pokrajin, držav. Letošnji mirovniški festival je združil učence iz 49 osnovnih šol in 24 srednjih šol iz Slovenije ter učence iz Srednje šole prve stopnje Sv. Ciril in Metod iz Trsta.

Gostitelji so nas ob prihodu zelo prijazno sprejeli, nam podarili simbolična darilca ter nas pogostili z malico.

Mirovniški festival se je pričel z osrednjo prireditvijo v naravoslovni učilnici, v učilnici na prostem, v objemu prelepe narave. Prireditev se je pričela z Unescovo himno in nadaljevala s kulturnim programom. Osrednje prireditve so se udeležili tudi g. Jože Bogataj, nacionalni koordinator Unesca, z Urada za Unesco pa ga. Barbara Urbanija in ga. Ljubica Kosmač, naša bivša ravnateljica. Prisotne so nagovorili tudi podžupan MO Slovenj Gradec, g. Peter Pungartnik, ga. Nevenka Štraser, predstojnica Zavoda za šolstvo območne enote Slovenj Gradec, ga. Mojca Ruter, vodja središča za Koroško, in ravnateljica Prve osnovne šole Slovenj Gradec, ga. Zvonka Murko. Prireditev se je zaključila s simbolično zasaditvijo mladega drevesa.

Po prireditvi je zbrane že čakala topla malica: okusna juha, ki nam je dala novih moči za udeležbo na delavnicah. Le-te so bile razvrščene po štirih Delorsovih stebrih, učenci pa so si že poprej izbrali željeno med tridesetimi ponujenimi.

Delavnice so potekale na šoli gostiteljici in tudi po ostalih lokacijah v Slovenj Gradcu, zato so nas učitelji vodiči odpeljali na izbrano delavnico. Naši učenci so si izbrali delavnice Zlati rez v matematiki, Kaj znajo roboti in Kemija v okolju.

Dogodek smo nadaljevali z obiskom središča mesta, kjer so organizatorji pripravili veliko stojnic dobrodelne narave. Mirovniški festival smo svečano zaključili s plesom.

TUKAJ si lahko preberete mnenja ledinskih učencev

Besedilo in fotografije:

Nina Hvala Klančič in Nadja Ulcej, mentorici projekta