3. Čipkarski festival v Ljubljani – Klekljamo narazen, a vseeno povezani!

3.10.2020
Tudi letos smo dobili povabilo k sodelovanju in aktivni udeležbi na že 3. Čipkarski festival v Ljubljani, 3. in 4. oktobra 2020. Letos z malo drugačno zasnovo. Razstave izdelkov so bile postavljene v izložbe galerij, trgovin in prodajnih prostorov po stari Ljubljani. Z učenci izbirnega predmeta klekljanje smo na ogled postavili klekljanje izdelke in nagrajeno raziskovalno nalogo Platanova čipkarka napada. Razstavljali smo v galeriji Antikvitete-Novak, blizu Šuštarskega mosta.

Zaradi izrednih razmer je bilo druženje omejeno. Tradicionalnega skupinskega klekljanja ni bilo moč izpeljati. Posamezniki smo klekljali pred razstavnimi izložbami. Ostale pa smo povabili, da klekljajo doma, se fotografirajo in objavijo klekljarsko sodelovanje na spletni strani. Fotografije in odzivi so »deževali« od vsepovsod po Sloveniji in zelo veliko tudi z drugih delov sveta (Avstralija, Rusija, Češka, Slovaška, Poljska, Belgija, Malta, Japonska, Nizozemska, Danska, Bolgarija, Združene države Amerike, Kanada, Anglija, Francija …).

Poleg odmevne razstave NOVE ČIPKE, STARI VZORCI v Mestnem muzeju je bila navdihujoča razstava natečaja Čipkarskega festivala Ljubljana na temo Maska s čipko, ki je na ogled v Osrednjem atriju ljubljanske Mestne hiše. Čez 80 mask s klekljano čipko iz vse Sloveniji in tudi mnogih tujih držav ( Bolgarija, Črna gora, Hrvaška, Madžarska, Anglija …) bomo po razstavi podarili osebju Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Ines Štular, mentorica klekljanja