Sodelovanje v projektu obnove starih čipk in podelitev priznanj

7.10.2020
Pred dvema letoma nas je gospa Mojca Ferle, kustodinja za tekstil v Mestnem muzeju Ljubljana, povabila k sodelovanju pri obnovi starih klekljanih čipk, po vzorcih datiranih že iz leta 1870. Pet učenk izbirnega predmeta klekljanje: Maruša Komat, Elizabeta Ivanc, Lucija Ivanc, Lana Kariž Meško, Zarja Dobernik Javh in mentorica Ines Štular smo z veseljem sodelovale pri ponovnem klekljanju.

Zaradi novega koronavirusa se je zaključek projekta zamaknil za pol leta. Večina učenk je postala že srednješolk.

V Mestnem muzeju so postavili razstavo Nove čipke, stari vzorci. Ob tem so izdali katalog z objavo starih in novih čipk ter vzorcev. Konec septembra 2020 smo bili sodelujoči vabljeni na otvoritev razstave, ki pa je bila okrnjena zaradi zaostrovanja omejitev druženja. Slavnostno podelitev priznanj in nagrad sodelujočim so zato prestavili na soboto, 3. oktobra 2020, v čas 3. Čipkarskega festivala Ljubljana.

Pozornosti ob podelitvi smo bili zelo veseli; bili smo tudi ponosni, da smo lahko sodelovali pri ohranjanju kulturne dediščine. Ob zaključku prireditve smo bili deležni novice, da je ta projekt 1. del in da se nam obeta nadaljevanje. Gospa Mojca Ferle je povabila učence, da se pridružijo nadaljnjemu sodelovanju. Obljubili smo ji, da se bomo radi odzvali povabilu.

Zapisala: Ines Štular