Mednarodni projekt »Mostovi prijateljstva«, ZOOM srečanje

17.2.2021

Projekt »Mostovi prijateljstva« je mednarodni projekt, v katerem sodelujejo 4 države (Slovenija, Srbija, Hrvaška ter Bosna in Hercegovina) in 14 šol. Učence v šolah med seboj povezujemo preko videoklicev, kjer se lahko v živo vidijo, si pomahajo in naučijo prvih tujih besed.

V sredo, 17. 2. 2021, so se učenci 3. a pod mentorstvom učiteljic Tatjane Klančar, Tine Marjanović in Nadje Ulcej spoznavali z učenci in mentorji Osnovne škole Pančevo in Prve osnovne škole kralja Petra II Užice preko videokonference na ZOOM-u. Za prevod iz slovenščine v srbščino ter obratno je poskrbela Tina Marjanović. Nadja Ulcej, vodja Unesco šole na OŠ Ledina, je prisotne lepo pozdravila in jim izrekla dobrodošlico.

Vsak razred je pripravil posebno točko in se z njo predstavil. Naš razred si je izbral plesno točko. Učenci so se odlično pripravili in pokazali navdušenje ob izvedbi le-te. Nato smo si ogledali tudi preostale točke, ki so na naš razred naredile velik vtis. Ene so bile plesne, druge pevske, tretje pa likovno obarvane.

Namen projekta je, da otroke preko različnih zanimivih dejavnosti motiviramo in jih tako spodbujamo k sprejemanju drugačnosti, širjenju ljubezni in gradnji mostov prijateljstva med različnimi narodi. Ob tem učenci spoznavajo različne kulture, običaje in načine življenja. Po skupnem srečanju bomo začeli s pisanjem zgodbe in likovnim ustvarjanjem na temo Kako bi bilo na svetu, če bi med nami vladalo prijateljstvo, toleranca in ljubezen. Skupna knjiga bo izšla v letošnjem šolskem letu.

S tem bomo pripomogli h kakovostnejšemu življenju, večji solidarnosti in spoštovanju. Izkušnje, ki jih bodo učenci v projektu »Mostovi prijateljstva« pridobili, jih bodo vodile k razumevanju, razumevanje pa jih bo vodilo k sprejemanju drugačnosti.

Mentorice: Tatjana Klančar, Tina Marjanović in Nadja Ulcej