Unescov projekt Menjaj branje in sanje

13.5.2021

Tudi letos smo se z veseljem odzvali povabilu Gimnazije Ledina za sodelovanje v Unescovem projektu Menjaj branje in sanje, ki je posvečen 23. aprilu, svetovnemu dnevu knjige in avtorskih pravic.

Zaradi epidemioloških razmer je letos zaključek projekta potekal drugače, a nadvse zanimivo. Vodji projekta z Gimnazije Ledina, učiteljica Nina Prešeren in Mojca Lotrič, šolska knjižničarka, sta na zaključno srečanje, ki je potekalo preko Zoom-a v četrtek, 22. aprila 2021, povabili pisateljico Tanjo Mastnak, avtorico mladinskega romana Alternativni ukrep. Pogovor s pisateljico so spretno vodile učenke Gimnazije Ledina, za program in izvedbo pa sta odlično poskrbeli vodji projekta.

Srečanja so se udeležili tudi učenci 8. razredov OŠ Ledina, Ema Valant, Maruša Podrzavnik, Rihard Rener, Luka Štular, Anja Vajda in Djuna Greta Vidrih ter šolska knjižničarka Katarina Podobnik in učiteljici Katja Gospeti ter Nadja Ulcej.

Pogovor s pisateljico je bil izjemno zanimiv kulturni dogodek za učence in učitelje. Avtorica Tanja Mastnak je razkrila nekaj utrinkov iz svojega življenja ter predstavila in pojasnila tudi dogajanje v romanu Alternativni ukrep. Očarala nas je s svojo sproščenostjo, pristnostjo ter zanimivim pripovedovanjem. 

Srečanje se je zaključilo z ''izmenjavo'' misli o branju in knjigah ter s priporočili za branje.

Današnji zoom pogovor mi je bil všeč, saj sem slišala mnenja pisateljice o pogledu na najstništvo. In si nisem predstavljala, kako dolg proces je potreben, da napišeš knjigo in jo izdaš.

Maruša Podrzavnik, 8. B

Pogovor s Tanjo Mastnak mi je bil všeč, ker smo tako lahko pokukali v ''zakulisje'' nastajanja romana. Izvedeli smo, kje je avtorica dobila navdih in kaj je želela z romanom povedati. Roman je pisala tri leta in pri tem je raziskala veliko različnih stvari. Mislim da bi bilo bolje, če bi bilo na  pogovoru prisotnih več učencev, saj so tako ostali zamudili zelo zanimiv pogovor.

Luka Štular, 8. A

V okviru tega projekta je potekala izmenjava knjig tudi med učenci OŠ Ledina. Sodelovali so učenci 1. b, 3. a ter 4. b razreda pod mentorstvom Natalije H. Porzio, Nadje Ulcej ter Irene Š. Mihalič. Z izmenjavo knjig s posvetili in lepimi mislimi so na prijeten in poučen način obeležili svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Nadja Ulcej, mentorica in koordinatorica projekta na šoli