Izid knjige Plastika v okolju in umetnosti

10.1.2022
Onesnaževanju s plastiko odločen NE
Vsak dan nas mediji opozarjajo, da se že utapljamo v lastnih smeteh, da moramo spremeniti svoje navade. Naši oceani so polni plastičnih odpadkov, živali umirajo ujete v naše smeti, prehranjujejo se z mikroplastiko, rastline so se prisiljene prilagajati ali pa umreti … Kaj pa ljudje? Ali lahko storimo kaj dobrega za naš planet?

Vprašaj se: »Ali lahko kaj naredim, da bo drugače?«
Najprej začni pri sebi in zmanjšaj količino plastičnih odpadkov.
To povej naprej.
Skupaj zmoremo vse.
Recikliranje je eden od načinov.

V okviru Unescovega projekta Dobre vesti iz naše šole in našega mesta/kraja je na temo plastike sodelovalo 20 šol iz Slovenije in tujine (Hrvaška, Madžarska, Srbija, Ukrajina).

V šolskem letu 2018/19 smo v likovnem natečaju »Plastika v okolju in umetnosti« pozornost namenili ponovni uporabi stvari, ki bi drugače romale v koš. Namen je bil ustvariti stvari, ki bi služile kot uporabni ali okrasni oz. umetniški predmeti. Učenci in njihovi mentorji so bili zelo ustvarjalni in domiselni. Poslali so nam veliko fotografij likovnih del, navodil za izdelavo le-teh in videoposnetke. Občudovali smo njihove dosežke, kot so: družabne igre, peresnice, svetilke, likovne umetnine, makete, okrasne predmete …
Prejeta dela je pregledala in ovrednotila strokovna komisija.

V šolskih letih 2019/20 in 2020/21 smo se v okviru literarnega natečaja trudili, da bi s prijaznim odnosom do okolja uveljavljali in privzgajali Unescove vrednote. Razmišljali smo predvsem o varovanju okolja in spodbujali mlade k raziskovanju in razmišljanju glede na razpisano temo. Učenci so pod mentorstvom učiteljev ustvarili čudovite prispevke (pesmi, zgodbe, raziskovalne naloge, članke in intervjuje).
Prejeta dela je pregledala in ovrednotila strokovna komisija.

Vsa izbrana dela so objavljena v naši skupni knjigi Plastika v okolju in umetnosti, ki je izšla v novembru 2021.

V času projekta je na Osnovni šoli Ledina na okrogli mizi na temo ekologije biolog dr. Klemen Koselj podrobno predstavil plastiko ter njene koristne in škodljive lastnosti. Učenci so se spremenili v molekule plastike in razgrajevalce snovi. Spoznali so, kako dolgotrajen je proces razgrajevanja plastike.
Predstavil nam je tudi, kako plastika negativno vpliva na zdravje živali in ljudi in da zaradi nje nekatere živali tudi umirajo. Kritične razsežnosti onesnaževanja s plastiko so se dotaknile vseh prisotnih.

Vodilo knjige je lego kocka. Zakaj lego kocka?
Ker je lego kocka gradnik naših otroških iger in lahko spodbuja naše ustvarjanje, nas povezuje in je ključni element, povezovalec med nami.
Skupaj gradimo nov svet, svet brez plastike za enkratno uporabo.

Povezava do elektronske knjige: Plastika v okolju in umetnosti

Tatjana Klančar