Državno tekmovanje Ekokviz

8.4.2022
V petek, 8.4.2022, sem se skupaj z učiteljico Danijelo Jerina udeležila ustnega dela državnega tekmovanja Ekokviz v Krškem. Ob treh smo se vsi tekmovalci ustnega dela zbrali v osnovni šoli Leskovec pri Krškem. Ekokviz po navadi poteka v skupinah. Vsaka skupina ima tri člane – učenci šestih, sedmih in osmih razredov. Letos pa je Ekokviz že tretje leto potekal posamično zaradi bolezni covid-19. Tako se nas je torej iz vsake tekmovalne skupine – šesti, sedmi in osmi razred zbralo 12 tekmovalcev, ki so se na državnem pisnem tekmovanju odrezali najbolje. Ob prihodu nas je pričakal prijeten pozdrav učencev in učiteljev OŠ Leskovec pri Krškem, kasneje pa je sledil predstavitveni del. Voditeljica tekmovanja nam je razložila potek tekmovanja in zapel nam je tudi zbor učencev šole gostiteljice.
Tekmovanje je potekalo v treh delih – kvalifikacije, polfinale in finale. Vsak tekmovalec je bil glede na pisni del državnega tekmovanja razvrščen v štiri skupine po tri. Vsak je nato tekmoval s preostalima članoma svoje skupine tako, da je s pomočjo prve črke gesla in trditvah, ki so geslo opisovale, ugotovil pravo besedo ali besedno zvezo. Možnost do odgovarjanja je dobil tekmovalec, ki je hitreje pritisnil na gumb. Vsak pravilen odgovor je bil točkovan z eno točko.
Po koncu kvalifikacij je tekmovalec iz vsake skupine z največ točkmi napredoval v polfinale in nato v finale. Po finalu je sledila še podelitev nagrad najboljšim trem tekmovalcem iz vsake kategorije in zaključek.
V kategoriji 6. razredov je ekofaca postala učenka Eva Lapoša iz OŠ Turnišče, v kategoriji 7. razredov je ekofaca postala učenka Sara Mencigar iz OŠ I Murska Sobota, v kategoriji 8. razredov pa je nova ekofaca postal učenec Adam Kurent iz OŠ Božidarja Jakca.

Nadvse vesela sem, da sem se udeležila ustnega dela državnega tekmovanja na OŠ Leskovec pri Krškem, saj sem se naučila veliko novega ter spoznala nekaj novih vrstnikov.

Kora Kapus, 8.a