4. Čipkarski festival v Ljubljani – Klekljamo spet skupaj!

5.6.2022
Letos se je 4. Čipkarski festival v Ljubljani odvijal 4. in 5. junija 2022, saj je bil zaradi epidemije dvakrat prestavljen. Razstave so bile postavljene v prostorih Srednje šole za oblikovanje v Križankah.
Tudi letos smo dobili povabilo k sodelovanju in aktivni udeležbi. Učenci in učenke izbirnega predmeta klekljanje so na vpogled postavili svoje klekljanje izdelke. Ob več razstavah klekljarskih skupin, društev, združenj iz Ljubljane smo poželi veliko občudovanj obiskovalcev. Razstava je bila mednarodna. Na ogled so postavili svoje čipke tudi gostujoči člani Nizozemskega združenja za čipko.
V prostorih šole so se odvile klekljarske delavnice in predavanje o vzdrževanju in negi klekljane čipke. Tončka Stanonik je predstavila pravljico Klekljarica Polonca, v kateri je ilustracije popestrila s klekljano čipko. V atriju šole se je odvila modna revija z naslovom V objemu čipk.
Udeležili smo se tudi skupinskega klekljanja na Trgu francoske revolucije, kjer je pred očmi mimoidočih turistov in vseh, ki imajo radi čipko, zaživela tradicija – klekljana čipka na Slovenskem – naša kulturna dediščina, ki je zaščitena pod Unescom.

Ines Štular, mentorica klekljanja