Ledinci v okviru Unesco šole obeležili svetovni dan okolja in svetovni dan oceanov

8.6.2022
Ledinci so letos na pester in poučen način obeležili dva izredno pomembna dneva za vse človeštvo: svetovni dan okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, in svetovni dan oceanov, ki ga obeležujemo 8. junija. V okviru Unesco šole so pripravili več dejavnosti, s katerimi so ozavestili učence od 1. do 9. razreda in vse zaposlene ter vzpodbudili njihovo razmišljanje in ustvarjanje. Po šolskem radiu so odmevale odločne besede o ohranitvi okolja in oceanov prvošolke Neže Kunaver, tretješolca Arneta Šinkovca, šestošolke Aline Rošić ter mentorice Nine Hvala Klančič. Vsi oddelki so si ogledali poučno predstavitev Svetovni dan okolja – čas je za naravo. Vzeli so si čas tudi za ustvarjanje. Svoje poučne umetnine so razstavili v 1. nadstropju šole ter na Unescovem panoju.
Letošnji svetovni dan oceanov poteka pod sloganom En ocean, eno podnebje, ena prihodnost, kar je naše učence trdno povezalo v eno skupnost, ki ji je mar za prihodnost.

Preberite si, kako sta doživeli obeležitvi »novinarki« Urša Ambrož in Alina Rošić iz 6. b

Učenci 1. b in 6. b smo skupaj preživeli ustvarjalni dan ob mednarodnem dnevu okolja, ki ga vsako leto obeležujemo 6. junija. Združili smo Unescov dan z Unescovim projektom Moder stol - nekdo misli name. Učenci prvega in šestega razreda so se razdelili v dvojice in ustvarjalna pot se je začela. Domišljija jih je pripeljala vse do oceanov. Izrezali so svoje portrete, ki so jih izdelali med likovnim poukom, in jih prilepili na modro obarvan papir, ki predstavlja ocean. Da bi bila slika popolna, so še dodali podvodno masko in dihalko. Učenci so se imeli lepo in so se med seboj spoprijateljili.

Nadja Ulcej, šolska koordinatorica Unesco šole