Unescov projekt Menjaj branje in sanje ter srečanje s pisateljico na Gimnaziji Ledina

14.4.2022
V četrtek, 14. 4. 2022, smo se Neža Erjavec (8. a), Maja Stabej (8. a), Marija Rovtar (9. b), Špela Marinko (9. b) in jaz udeležile UNESCO-vega projekta Menjaj branje in sanje. Letošnja tema projekta je bil mladinski roman avtorice Nataše Konc Lorenzutti, in sicer Gremo mi v tri krasne. Projekt je potekal na gimnaziji Ledina, kjer smo se zbrali učenci različnih osnovnih šol in gimnazij.
Ob prihodu nas je pričakal prijeten pozdrav učencev gimnazije Ledina, ki so nam povedali, kako bo projekt potekal. Nato smo se razdelili v 6 različnih skupin. Tri skupine so se posvetile sestavljanju plakatov na temo knjige, ostale tri pa smo se vživele v literarne junake in napisale pismo. Po 45 minutah smo pisma in plakate predstavili drugim skupinam ter se še malo pogovorili o knjigi.
Nato je sledil intervju s pisateljico, igralko in učiteljico Natašo Konc Lorenzutti. Je avtorica številnih mladinskih romanov, kot npr. Avtobus ob treh, Enajstnik, Kakšno drevo zraste iz mačka in navsezadnje tudi knjiga Gremo mi v tri krasne, ki smo jo letos osmošolci in devetošolci brali za Cankarjevo tekmovanje. V svojem literarnem ustvarjanju je prejela tudi številne nagrade, npr. priznanje zlata hruška za najboljše slovensko mladinsko delo v letu 2015 (za knjigo Kdo je danes glavni), nagrada svetlobnica za roman Bližina daljave, velikokrat pa so njene knjige »sodelovale« v projektu Rastem s knjigo.
Po končanem intervjuju je sledil vrhunec projekta, in sicer izmenjava knjig. Vsi udeleženci smo na knjižne police odložili svoje knjige in nato vzeli nove. Kasneje je sledil odmor za kosilo, na koncu pa še kratek pogovor o knjigi in zaključek.
Vesela sem, da sem se s sošolkami udeležila projekta, saj sem spoznala nekaj novih učencev z različnih gimnazij, slišala sem mnenje vrstnikov o knjigi, izvedela veliko novega o pisateljici Nataši Konc Lorenzutti ter dobila novo zelo zanimivo knjigo.

Kora Kapus, 8. a