Paličnjaki v 2. b

12.9.2022
Otroci potrebujejo odgovornost. Ta se razvija z njimi in se povečuje z njihovo starostjo. Skrb za paličnjake ni zahtevna. Kljub temu pa je odlična priložnost za učenje naravoslovja, odgovornosti in lepega odnosa do živih bitij. Odnos do živali se zrcali tudi v odnosu do ljudi. Ravno zato sem se odločila, da imamo v razredu paličnjake.

NEKAJ ZANIMIVOSTI O TEH ''HODEČIH PALČKAH''

• Paličnjaki spadajo med žuželke. So živali s podolgovatim telesom in dolgimi okončinami. Vse imajo tri pare nog (šest nog), telo iz treh delov in členjene noge. Spominjajo na tanko palčko, zato imajo tudi takšno ime. So takšne barve in oblike, kot so vejice in listi, s katerimi se hranijo. To je zato, da jih ne bi opazili plenilci. Njihovi plenilci so tudi ptice, ki bi paličnjake hitro pojedle. Paličnjaki se najraje hranijo z listi robide ali maline. Nekateri jim dajejo tudi liste hrasta, bršljana, leske, lipe, kostanja ali vrtnice.
• Paličnjaki niso nevarni. Ne pikajo in ne grizejo, pravzaprav nimajo ničesar, s čimer bi se branili. Ravno zato se nekateri paličnjaki pretvarjajo, da so nevarni – zvijejo svoj zadek in že so navidezni škorpijoni – in nas strašijo.
• Paličnjak je nežna žival, ki se lahko hitro poškoduje, zato ga ne smemo vleči za noge in telo. Sam nam zleze na roko, če mu jo počasi približamo, še bolje, če mu ponudimo list. Ko hodi po roki, uporabi drobne kaveljčke, da ne pade. Takrat nas malo požgečka.
• V razredu že zbiramo predloge za njihova imena.

Če bi si jih radi ogledali v živo, vas lepo vabimo v 2. b. Morda se odločite in kakšnega posvojite.

Zapisala: Natalija Rožnik, razredničarka 2.b