19. mednarodni natečaj Na krilih metulja in laboda Podelitev priznanj in nagrad

29.9.2022
Mednarodni natečaj za najboljšo otroško in mladinsko knjigo poteka že od leta 1997, in sicer v sodelovanju s furlansko občino Bordano, z občino Sacile/Furlanija, s študijskim centrom za mladinsko literaturo »Alberti« v Trstu, s Circolo Athena v Belpassu in Cataniji, z občino Belpasso, z Univerzo v Salzburgu in z mestno občino Schwanenstadt. K sodelovanju so povabljene tudi šole izven njihovih meja.

Učenci 3. a in 3. b razreda z mentoricama Tatjano Klančar in Barbaro Kosirnik so v šolskem letu 2021/22 sodelovali na 19. mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo 2022 mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji. Tema natečaja je bila Skozi čas in prostor.

Med šolskim letom so učenci tretjih razredov pridno pisali zgodbe in jih ilustrirali. Izdelali so 5 otroških slikanic:
1. Preprečimo globalno segrevanje
2. Gepard v vesolju
3. Nejc in pirati
4. Vojna vesolja
5. V iskanju nove zemlje

Otroške slikanice sta v angleščino prevedli Maruša Hribar in Tina Marjanović. Jezikovno jih je pregledala Tatjana Užnik. Oblikoval jih je Vlado Štribl. Uredili sta jih Tatjana Klančar in Barbara Kosirnik. Knjige smo odposlali in nestrpno čakali na rezultate.

Mednarodna žirija je imele kar veliko dela, saj je prejela 67 del (knjig, kratkih filmov) iz Avstrije, Italije, Slovenije in Mauritiusa. Rezultatov natečaja smo se vsi zelo razveselili, ker sta kar dve knjigi iz naše šole prejeli posebno nagrado žirije. Ti dve knjigi sta:
1. Nejc in pirati – specialna nagrada žirije
2. Gepard v vesolju – specialna nagrada žirije

Komaj smo čakali na podelitev, ki se je odvila v soboto, 24. septembra 2022, v Schwanenstadtu. Zgodaj zjutraj smo se z učenkama Tiliko Prelac in Iman Vivo Vejselović iz 3. a ter njunimi starši in mentorico Tatjano Klančar odpeljali proti Gornji Avstriji. V Schwanenstadt smo prispeli malo prej, da smo si lahko ogledali še vsa druga nagrajena dela. Za tem se je pričela slavnostna prireditev in podelitev nagrad. Prejeli smo priznanja, nagradi in knjige Tra le Stelle (Med zvezdami).

Čudovit dan smo si polepšali s spoznavanjem prelepe avstrijske pokrajine, njenih jezer, utripa manjšega mesta ob jezeru z njegovimi znamenitostmi. 
V Slovenijo smo se vrnili prijetno utrujeni in polni novih idej za nadaljnje delo.

Gospodu Jerneju Prelacu, Tilkinemu očetu, se zahvaljujemo za ves trud pri organizaciji zaključka projekta in prevozu v Schwanwnstadt in nazaj.

Tatjana Klančar, vodja projekta