Obisk Predsedniške palače

23.11.2022
V sredo, 23. novembra 2022, na državni praznik dan Rudolfa Maistra, smo se učenci 3. b, učitelji: Tatjana Klančar, Nika Miličič in Jure Plavec, slavnostno oblečeni, odpravili v Predsedniško palačo. Šli smo na obisk k predsedniku Borutu Pahorju. To je bil zadnji dan odprtih vrat predsednikovega iztekajočega se mandata.

Ko smo prišli pred glavni vhod, nas je tam čakala častna straža in predsednikova informatorka, ki nas je pospremila skozi glavni protokolarni vhod do garderob. V Kristalni dvorani smo bili deležni kulturnega programa z uvodno inštrumentalno izvedbo Zdravljice. Nagovor predsednika Republike Slovenije je poudarjal odprtost Predsedniške palače in predsednikovo povezovalno vlogo Slovencev v tujini in doma. Po nagovoru je sledil kulturni program – glasbena točka učencev bližnje osnovne šole, ki so zapeli Pusti soncu v srce, in točka ansambla Prifarskih muzikantov s pesmijo Z zakrivljeno palico v roki.

Nato so nas povabili v delovni prostor predsednika Republike Slovenije. Tam smo se srečali z gospodom Borutom Pahorjem. Predsednik nas je lepo pozdravil in sprejel. Zastavil nam je nekaj vprašanj, mi pa njemu. Nato se je s svojim govorom oglasil Gaj Nussdorfer. Po njegovih besedah smo veseli, da nas je gospod predsednik Borut Pahor sprejel v Predsedniški palači in mu želimo veliko veselja in uspeha še naprej na nadaljnji poti.

Predsedniku smo dan polepšali še s pesmijo o prijateljstvu. Otroci so ob kitarski spremljavi Jureta Plavca zapeli in zaplesali pesem Poj z menoj. V dar smo mu izročili tudi naše risbice, opremljene z zahvalami in željami. Nekatera pisemca je predsednik s cmokom v grlu prebral, ko pa se je ganjeni glas ustavil, je besedo zahvale prevzela Kiara. Za zaključek pa je naš predsednik od srčnih ledinskih otrok in učiteljev prejel še medeno lectovo srce.

Sledil je ogled Predsedniške palače. Ogledali smo si čudovita kristalna lestenca, zbirko umetniških slik, dela uveljavljenih slovenskih avtorjev, sejno dvorano, kjer predsednik države sprejema predsednike drugih držav. Šli smo tudi mimo lesene pisalne mize, na kateri je razstavljena zbirka neprecenljive zgodovinske vrednosti Iconotheca Valvasoriana (18 zvezkov), delo slovenskega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Videli smo tudi darila, ki jih predsedniki dobijo v dar od tujih državnikov, portrete nekdanjih predsednikov Republike Slovenije in slovensko zastavo s podpisi najboljših slovenskih športnikov.

Dan je bil lep, poln čustev, pesem o prijateljstvu pa nam še vedno odmeva v ušesih.

Jure Plavec in Tatjana Klančar, učitelja v OŠ Ledina