Klekljarice in Unescovi predstavniki OŠ Ledina na predstavitvi knjige Klekljarica Polonca

27.11.2022
V nedeljo, 27. 11. 2022, so se na prijazno povabilo gospe Tončke Stanonik nekateri ledinski učenci, Unescovi predstavniki naše šole ter nekatere klekljarice v spremstvu učiteljic Ines Štular in Nadje Ulcej udeležili nadvse zanimivega dogodka v okviru Slovenskega knjižnega sejma na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
 
Gospa Stanonik, strokovnjakinja na področju klekljanja, je na Odru mladih predstavila svojo slikanico Klekljarica Polonca. Očarala je s pravljičnim glasom, ki je poslušalce popeljal v svet klekljanja. Na izviren način je sodelovala tudi pri ilustracijah in jih obogatila s svojimi čipkami. Nadvse zanimivo je razložila svojo klekljarsko pot, ki ji je predana že desetletja. Že vrsto let sodeluje tudi z Ines Štular, učiteljico izbirnega predmeta klekljanje na OŠ Ledina, ki je poslušalcem razložila zgodovino klekljanja na naši šoli. Le-ta je bila prva šola v Ljubljani, kjer so pričeli s poučevanjem klekljanja.

Vsi obiskovalci, med njimi tudi ledinski učenci, so dobili priložnost, da so se predstavili. Klekljarice so ob klekljanju povedale zanimivosti o svojem delu, zaupale so tudi, kaj jih je navdušilo za klekljanje …
 
Nadja Ulcej je pojasnila, zakaj so se klekljaricam pridružili tudi oddelčni predstavniki Unesco šole. Bogati kulturni dediščini OŠ Ledina se bodo v tem šolskem letu še posebej posvetili. Posvojena spomenika naše šole KLEKLJANJE ČIPK V OŠ LEDINA in OSNOVNA ŠOLA LEDINA – SPOMENIK UČENOSTI, PRILOŽNOSTI IN SODELOVANJA sta namreč del osrednjega Unescovega nacionalnega projekta v šolskem letu 2022/23 Dediščina v rokah mladih – mladi posvojijo spomenik.
 
Gospa Stanonik je vse obiskovalce razveselila z unikatnimi darili, lastnimi klekljanimi izdelki, gospod Franz Kelih, direktor Mohorjeve družbe, pa ledinske klekljarice in šolsko knjižnico s knjižnimi darovi knjige Klekljarica Polonca.
 
Obogateni z novim znanjem, veščinami, unikatnimi darili, srčnim vzdušjem in druženjem so se ledinci hvaležno poslovili od mojstrice klekljanja in jo povabili spomladi na ponovno snidenje v OŠ Ledina.

Nadja Ulcej, šolska koordinatorica Mreže Unesco pridruženih šol