Slonova pasta, sladoled in najtežja knjiga na Gimnaziji Ledina

19.1.2023
Učenci novinarskega krožka so se v četrtek, 19. 1. 2023, odpravili na Gimnazijo Ledina.

Najprej nas je prijazno sprejela profesorica Mojca Lotrič, ki na gimnaziji dela kot knjižničarka. Popeljala nas je v najvišje nadstropje mogočne zgradbe, kjer se razprostira knjižnica. Knjižnična zbirka obsega približno 27.500 enot različnih gradiv: številne učbenike, leposlovne knjige, strokovno gradivo, filme, revije in časopise. Izvedeli smo, da se na Gimnaziji Ledina lahko učijo številne tuje jezike, mdr. tudi angleščino, nemščino, italijanščino, ruščino, španščino in francoščino. Gospa Lotrič nam je pokazala najtežjo in tudi najstarejšo knjigo, s katero je ravnala zelo previdno, saj si je za predstavitev nadela rokavice. Bilo je zelo zanimivo, saj človek potrebuje kar precej moči, da dvigne najtežjo ledinsko knjigo. Vsak izmed učencev je prejel tudi darilo: knjigo Preživetje in glasilo Mladika.

Potem nas je profesorica Mojca Lotrič z dvema dijakinjama pospremila v laboratorij. Tam so nas že pričakali dijaki in profesorica kemije Nika Cebin. Za dobrodošlico smo se posladkali z okusnimi piškoti. Najprej smo spoznali, čemu je namenjen laboratorij in kako se je potrebno ustrezno zaščititi. Potem pa se je začelo … Ste že slišali, da si sloni umivajo zobe in za to potrebujejo pasto? Ledinski gimnazijci so nas s tem poskusom zelo prijetno presenetili. Za naslednji poskus so potrebovali bonbone Haribo, ki so jih zamrznili. Za konec pa so nam pripravili pravo sladko presenečenje: z uporabo tekočega dušika so pripravili ravno prav mehak in kremast vaniljev in čokoladni sladoled. Mi smo se najprej samo čudili, kasneje pa uživali v odličnem sladoledu in si namesto zime pričarali prijeten poletni dan.

Čas na gimnaziji je prehitro minil. Na koncu smo se profesoricama in dijakom zahvalili za res prijeten in poučen sprejem. Morda pa bo kdo izmed ledinskih drugošolcev čez leta postal dijak Gimnazije Ledina in se spomnil, da je tam nekoč že bil.

Preberite si vtise Tije, Eme in Dore ter Anne in Tea.

Katarina Rigler Šilc, mentorica novinarskega krožka