Kraljevi piton in gekon na obisku na OŠ Ledina

26.1.2023
V četrtek, 26. 1. 2023, smo na Osnovni šoli Ledina gostili precej nenavaden obisk. Učence novinarskega krožka sta obiskala kraljevi piton in gekon ter povzročila pravo evforijo. Učenci so se obiska zelo razveselili, saj dobro vedo, da tak obisk ni prav običajen. Kraljevi piton namreč naseljuje savane in suhe gozdove centralne Afrike, kjer se najraje zadržuje v podrtih deblih dreves. Domovina gekona pa so polpuščavski deli Iraka, Indije, Pakistana in Afganistana. Obe živali sta primerni tudi za hišnega ljubljenčka. Bi ju imeli? Na OŠ Ledina pa kraljevi piton in gekon nista prišla sama, ampak v družbi izr. prof. dr. Valentine Kubale Dvojmoč, ki dela na Veterinarski fakulteti. Najprej smo s profesorico opravili intervju in tako pridobili veliko novega znanja o poklicu veterinarja ter tudi o različnih živalih.

Vznemirjenje med učenci je bilo izjemno, zato je gospa Kubale Dvojmoč po natančnih opisih obeh živali ledinskim učence dovolila, da so se spoprijateljili s kraljevim pitonom in se z njim tudi fotografirali. To je bilo res pravo doživetje.

Naše druženje je prehitro minilo. Za konec je gospa Kubale Dvojmoč učencem podarila knjigo z naslovom Čebelici Zoja in Zara na medeni cesti in kemični svinčnik. Darilo, ki so ga učenci odnesli domov, jih bo spominjalo na prijetno srečanje z nenavadnima gostoma. 


Katarina Rigler Šilc, mentorica novinarskega krožka