Dediščina v rokah mladih

3.2.2023
V petek, 2. 3. 2023, je naša šola v okviru kulturnega dne Dediščina v rokah mladih oživela kot v starih časih. Ves dan je bil v šoli in izven nje prežet s poučnimi delavnicami: Klekljanje čipk v OŠ Ledina, Ledina nekoč, OŠ Ledina: bolnišnična šola nekoč in danes, Prehrana nekoč, Ledina poje, Ustvarjalna delavnica kulturne dediščine OŠ Ledina, Po poteh Ledine: raziskovalno-muzejska delavnica, Ledinski kamen na Golovcu, Ledinske igre nekoč. Dogajanje tega dne so popestrile tudi pojoče stopničke, druženje in igranje mlajših učencev ob zanimivih igrah, ki so jih popeljale v čas igre dedkov in babic, šola je dišala po jedeh, ki so jih jedli nekoč.

Povabili smo mnogo gostov, med njimi nekdanje ledinske učence in učitelje, učiteljice iz bolnišničnih šolskih oddelkov OŠ Ledina. Obiskali sta nas tudi gostji Tončka Stanonik, znana klekljarica in pisateljica, ter Maja Bricelj iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Z nami so delili bogato znanje iz zakladnice kulturne dediščine.

Po kratkem uvodu mladih članov Unescovega kluba preko šolskega zvočnika se je kulturni dan nadaljeval s spoznavanjem zgodovine in mejnikov OŠ Ledina, z ogledom videoposnetka o klekljanju čipk v OŠ Ledina, raziskovanjem poti od prvega ledinskega pečata do današnjega ledinskega znaka, z obuditvijo in raziskovanjem evropskih prestolnic – posvojenih učilnic v OŠ Ledina, raziskovanjem ledinske posebnosti – spomenika v spomeniku, spominske plošče Nede Gerzinič v OŠ Ledina in s spoznavanjem še mnogih drugih dragocenih elementov naše kulturne dediščine.

Po raziskovanju naše kulturne dediščine v šoli, v Slovenskem šolskem muzeju, raziskovanju poti Ledine vse do magistratne hiše, kjer so se začele ledinske korenine, po vzponu na Golovec do Ledinskega kamna so preko šolskega zvočnika kulturno doživljanje in utrip dneva zaokrožili ledinski novinarji, člani Kulturne šole ter sodelujoči v delavnici Ledina poje. Dan smo zaključili z razstavo Dediščina v rokah mladih, kjer smo si lahko ogledali ustvarjanje tega dne: poučne plakate, likovne izdelke, igro spomin Dediščina v rokah mladih, makete naše šole - Ledina v prihodnosti …

Ponosno in z velikim navdušenjem smo posvojili oba spomenika, Osnovno šolo Ledina – spomenik učenosti, priložnosti in sodelovanja ter Klekljanje čipk v Osnovni šoli Ledina.

Nadja Ulcej, vodja kulturnega dne in šolska koordinatorica Mreže Unescu pridruženih šol