Astronomski tabor

18.9.2023
Učenci 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet Sonce, Luna, Zemlja so imeli od 15. 9. do 17. 9. 2023 astronomski tabor na Medvedjem Brdu.
Kljub slabi vremenski napovedi nas je vreme prijetno presenetilo in nam omogočilo opazovanje Sonca s pegami in tudi nočna opazovanja. Večina učencev je prvič pokukala skozi teleskop in pogledi so bili osupljivi. O delovanju in vrstah teleskopov smo se poučili.
Poleg Saturna z njegovimi obroči iz ledu in kamenja smo opazovali še galaksijo Andromedo, dvojni zvezdi Mizar in Algol v Velikem vozu, zvezdni kopici in se naučili prepoznavati ozvezdja na nebu. Videli smo kar nekaj utrinkov, satelitov, mednarodno vesoljsko postajo ISS. Na večernem sprehodu nas je preletela še vrsta Starlinkov, satelitov Elona Muska. Videli smo jo še dvakrat.
V soboto smo imeli astronomsko orientacijo, kjer smo se na terenu preizkusili v znanju astronomije. Za večerjo smo si sami pripravili astro pice, ki so jih krasila ozvezdja in vesoljska telesa, izdelana iz zelenjave. Raziskovali smo kraterje na Luni, Lunine mene, pepelnato svetlobo Lune in še kaj.
V nedeljo smo izdelali in preizkusili sončne ure, spoznali, v kakšnih pogojih delajo in živijo astronavti na mednarodni vesoljski postaji, nato pa smo izdelali vodne rakete in jih tudi uspešno izstrelili.
V prostem času smo se družili in uživali v miru in naravi. Večino prostega časa smo športno preživeli.
Vrnili smo se veseli, zadovoljni in polni vtisov in ugotovili, da je tridnevni tabor prehitro minil.

Astronomski navdušenci SLZ z mentorico Nino Zadel