Evropski teden mobilnosti

5.10.2023
Osnovna šola Ledina se je tudi v šolskem letu 2023/24 pridružila k prizadevanjem za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Učitelji so skupaj z učenci izvedli številne dejavnosti. Nekaj utrinkov delimo z vami.

Izdelava slikovnih sporočil
V 5. razredu so učenci ustvarili slikovna sporočila in jih izobesili po šolskih hodnikih z namenom, da Ledince opozorimo na Evropski teden mobilnosti. Pri likovni umetnosti so narisali likovne izdelke na temo ETM 2023: Skoči na bus, Ne skači po cesti in Skoči iz nevidnosti.

Beleženje, kako prihajamo v šolo
V 6. razredu so učenci in obe učiteljici vsak dan v tem tednu beležili, kako prihajajo v šolo in ob koncu tedna pripravili povzetek, kako trajnostno mobilni so.

Seznanitev učencev 3. razreda PB z varčnimi potmi
V PB so teden mobilnosti, katerega tema je bila letos VARČNE POTI, zaznamovali z ogledom spletne strani: https://www.tedenmobilnosti.si/ in https://www.tedenmobilnosti.si/tema-za-2023.
Ogledali so si kratki film na prvi spletni strani in se pogovorili o tem, kaj so varčne poti in kako oz. na kakšne načine lahko pridemo v šolo brez avtomobila, saj je bil 22. 9. 2023 tudi dan brez le-tega. Učenci so si na strani https://www.tedenmobilnosti.si/application/files/7116/8534/2576/Plakat_za_tisk.pdf ogledali plakat. Narisali so tudi, na katere načine lahko pridejo v šolo brez avtomobila. Nekateri so jih našli kar sedem.

Razstava EKO šole
Na EKO panoju smo razstavili vsebine, ki ozaveščajo učence o pomenu tedna mobilnosti in varovanju okolja.

Diham ples
V projekt Diham ples so bili vključeni učenci 2. in 3. razredov naše šole. Učenci in učitelji so v tednu mobilnosti sodelovali s plesno šolo Kazina. V enourni plesni delavnici Diham ples so se učenci naučili plesne koreografije pod mentorstvom plesnega učitelja Danijela Mišona. Letošnji izbor glasbe je bila priljubljena skladba Carpe Diem skupine Joker Out. Naučeno koreografijo so zaplesali na plesnem dogodku na Kongresnem trgu 20. 9. 2023.

Obeležitev po šolskem radiu
Na OŠ Ledina smo obeležili Evropski teden mobilnosti in dan brez avtomobila po šolskem radiu. Učenec in učenka iz 4. razreda sta prebrala kratko sporočilo o trajnostni mobilnosti. Poudarila sta, da vsak izmed nas lahko pripomore k trajni mobilnosti, in sicer lahko v šolo pride peš, s kolesom, javnim prevozom in skirojem. Učence in vse zaposlene šole sta pozvala, da 22. septembra za vožnjo uporabijo avtobuse, saj je uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa na ta dan brezplačna.

Varnost na cesti za prvošolce
Prvošolce sta obiskala dva policista in jim predstavila varno pot do šole. Skupaj so izvedli tudi praktični del. Sprehodili so se po okoliških ulicah in se seznanili, kako varno prečkati cesto in na kaj morajo biti pri tem pozorni.

Seznanitev z logotipom evropskega tedna mobilnosti
V podaljšanem bivanju 2. razreda so se pogovarjali o tednu mobilnosti na temo VARČNO IN VARNO! VAR(Č)NO. Pogovarjali smo se o našem načinu prihajanja v šolo in kateri način je najbolj varčen, varen ter prijazen do okolja. Posebno pozornost so namenili logotipu. V zvezek Ustvarjalnica so učenci prilepili logotip evropskega tedna mobilnosti in poudarili, da je 22. september dan brez avtomobila. Učenci so dorisali prevozna sredstva, ki so varčna in varna: vlak, avtobus, kolo in skiro.

Razredne ure na temo okolju prijaznejših prevoznih sredstvih
Vsi razredniki na OŠ Ledina so v mesecu septembru na urah oddelčnih skupnosti obravnavali pomen okolju prijaznih načinov mobilnosti. Učence spodbujamo, da v šolo pridejo peš, s kolesi ali skiroji. Za vzor so jim tudi učitelji, ki se v šolo vozijo s kolesom.

Seznanitev z gradivom, ki so ga pripravili na NIJZ
Posamezni oddelki na predmetni stopnji so prebrali gradivo, ki ga je pripravil NIJZ na spletni strani https://nijz.si/zivljenjski-slog/telesna-dejavnost/evropski-teden-mobilnosti/ in si ogledali posnetke.

Kolesarski izpit
Učenci 5. razredov bodo v tem šolskem letu opravljali kolesarski izpit pod vodstvom Janeza Podgorška. Tako bodo postali samostojni in prevzeli odgovornost za varno sodelovanje v prometu. Učence bomo spodbujali, da po uspešno opravljenem kolesarskem izpitu prihajajo v šolo s kolesi.

Vodstvo šole