Srečanje Mreže Unescu pridruženih šol Slovenije

27.9.2023
V sredo, 27. 9. 2023, je bilo v Naklem pri Kranju srečanje Mreže Unescu pridruženih šol Slovenije, ki se ga je udeležilo 400 mladih z mentorji. Med njimi smo bili tudi Ledinci, učenki Julija Gregorič in Ema Kunaver iz 7. a-razreda ter mentorica Tatjana Klančar.
S kulturno prireditvijo smo obeležili 70 let Unesca in 30 let Unescove ASP mreže Slovenije. Pri kulturnem programu so sodelovali razni mladi umetniki, računalniški ustvarjalci in tudi učenke izbirnega predmeta slovenski znakovni jezik. Po tem dogodku je sledilo srečanje na posameznih šolah.
Naprej nas je pot vodila na prelepo Gorenjsko, v Mojstrano. Tam smo si najprej ogledali Slovenski planinski muzej in z reševanjem kviza preverili svoje znanje. Nato smo se sprehodili po pomembnih točkah v Mojstrani. Naši vodiči so bili učenci OŠ 16. decembra Mojstrana in njihova mentorica. Izvedeli smo nekaj o zelo stari Šmercovi hiši iz leta 1778 in da Požgančev most prečka Savo Dolinko. Na njegovi ograji pa stoji sedem nasršenih mačk, ki so povezane z legendo. Slišali smo zgodbo Moja stran Mojstrane in se ustavili pri Mruščevi hiši znanega čebelarja Mihaela Ambrožiča, ki je kranjsko čebelo (sivko) razširil po svetu. Izvedeli smo tudi, da je bila v Mojstrani prva smučarska skakalnica in da je ob reki Savi Dolinki včasih peljal vlak. Sprehodili smo se tudi čez Trg olimpijcev, ki se nahaja v središču vasi. Za zaključek smo se na kratko ustavili še v OŠ 16. decembra Mojstrana, kjer so nas pogostili.
Bilo je zelo zanimivo, zabavno in poučno. Podrobneje smo spoznali nov kraj Mojstrano in spletli nove vezi in prijateljstva.

Več o dogodku si lahko preberete na spletnih straneh OŠ Mojstrana (https://os-mojstrana.si/2023/10/02/srecanje-vseh-unesco-sol-iz-slovenije-prelepa-gorenjska/).

Tatjana Klančar, mentorica