Četrtošolci na obisku Gasilske brigade v Ljubljani

5.10.2023
V četrtek, 5. 10. 2023, smo se s četrtošolci odpravili na obisk v najstarejšo in hkrati največjo poklicno gasilsko enoto v Sloveniji. Obiskali smo Gasilsko brigado v Ljubljani. Gasilci so nas sprejeli odprtih rok in nam povedali ogromno zanimivega.
Obisk smo začeli s kratkim videoposnetkom o zgodovini gasilske brigade. Ali ste vedeli, da so imeli gasilci včasih svoje prostore v prostorih tedanjega Lutkovnega gledališča Ljubljana?
Po uvodni predstavitvi smo si ogledali garažo z gasilskimi tovornjaki in vso gasilsko opremo, ki se skriva v notranjosti gasilskih avtomobilov. Videli smo tudi gasilski čoln, ki ga uporabljajo za reševanje na vodi, in škarje, ki jih gasilci uporabljajo za rezanje pločevine avtomobilov v prometnih nesrečah. Med obiskom smo zaslišali pravi alarm za intervencijo. Opazovali smo, kako hitro se gasilci preoblečejo v gasilsko opremo, spustijo po drogu in odpravijo na kraj dogodka. Obisk brigade smo zaključili z vožnjo v gasilskem vozilu.
Morda pa bo ta obisk spodbudil kakšnega nadebudnega četrtošolca, da se priključi prostovoljnemu gasilskemu društvu, kdo ve!
Hvala gasilcem, da so nas tako lepo sprejeli.

Učenci in učenke 4. a in b-razreda ter učiteljici Manca Kavčič Zupan in Nina Kosovinc